Dezbaterea prezidențială organizată de Micutzu a adus în prim-plan teme sensibile care vizează direct politica externă și siguranța națională a României. Nicușor Dan, unul dintre candidații la funcția de președinte, a răspuns punctual întrebărilor privind programul Visa Waiver, poziția României față de conflictul din Ucraina și accesarea fondurilor europene.
Poziția lui Nicușor Dan privind programul Visa Waiver
Întrebat despre demersurile necesare pentru ca România să reintre în programul Visa Waiver, Nicușor Dan a subliniat că țara noastră a îndeplinit deja criteriile tehnice. A acuzat însă că actualul context politic a generat neîncredere în rândul administrației americane.
„România a îndeplinit condiții tehnice. Contracandidatul nu nu mai că s-a bucurat când românii au fost scoși din program, dar a făcut presiuni ca să se întâmple precum a declarat. Este total antisuveranism și antipatriotism.
Nu poți acționa împotriva cetățenilor tăi.
Imediat ce România va avea un nou președinte, o parte din neîncrederea administrației americane va dispărea. Sunt toate premisele care relațiile să se normalizeze la nivel de percepție”, a spus el.
Candidatul a precizat că, odată cu alegerea unui nou președinte, percepția partenerilor externi se poate îmbunătăți, favorizând reluarea discuțiilor pentru includerea României în programul american.
Despre implicarea României în conflictul din Ucraina
Un alt punct sensibil abordat a fost cel legat de o eventuală trimitere de trupe românești în Ucraina pentru menținerea păcii.
Dan a reiterat importanța susținerii Ucrainei în actualul context, dar a exclus implicarea militară directă.
„Faptul că România ajută Ucraina alături de alte state europene este în interesul strict al României. Dacă să întâmnplă ca Ucraina să capituleze, costurile de securitate vor fi mult mult mai mare decât costurile pe care România și le asumă acum cu partenerii occidentali”, a afirmat acesta.
În ceea ce privește scenariul unor trupe de menținere a păcii, a fost categoric:
„Legat de întrebare, răspunsul este nu pentru că forțe de menținere înseamnă pace, pace înseamnă tratat de pace, Rusia s-a exprimat deja că nu dorește forțe de menținere a păcii din țări neprietenoase și România se află în această categorie”, a răspuns Nicușor Dan.
Fondurile europene și poziția României în Consiliul European
Întrebat despre o posibilă reducere a fondurilor europene pentru țările din Europa Centrală și de Est, Nicușor Dan a atras atenția asupra importanței negocierii echilibrate.
El a afirmat că România trebuie să participe activ și respectat la masa discuțiilor europene.
„Totul este o negociere în care trebuie să găsești echilibru între interesele tale și a celorlalți. Trebuie să fii în discuție de la egal la egal. Nu trebuie să fii oaia neagră a Europei.(…)
Niciodată negocierea nu e pe un singur palier. Discuția nu o să fie luăm banii de aici și îi ducem în altă țară. Nu e logic!”, a răspuns candidatul.
A respins ideea unei redistribuiri directe și arbitrare a fondurilor, spunând că procesul este mult mai complex și nu presupune o simplă mutare de resurse de la un stat la altul.
Strategii pentru consolidarea poziției României în UE
Referindu-se la modul în care România își poate impune punctul de vedere în cadrul Uniunii Europene, Nicușor Dan a vorbit despre asumarea responsabilităților comune. El consideră că sprijinul pentru Moldova și Ucraina reprezintă un pas necesar în această direcție.
„Fiind respectați ca parte egală de către liderii țărilor din UE. Ca să se întâmple asta, trebuie să-ți asumi lucrurile la care ceilalți agreează, precum sprijin pentru Moldova sau Ucraina.
Din poziția asta, poți să pretinzi un echilibru în deciziile care privesc toate țările. În momentul în care ești corect și îți faci partea ta, poți să ceri lucrurile care ți se cuvânt”, a încheiat el acest subiect.