Nicușor Dan: „Nu vreau alegeri anticipate. Avem deja o componență parlamentară”
Întrebat despre opțiunea unor alegeri anticipate în contextul crizei politice și economice, Nicușor Dan a respins această idee. Candidatul a subliniat că Parlamentul actual a fost ales în urmă cu doar șase luni și că o nouă rundă de alegeri ar aduce instabilitate suplimentară.
„Nu vreau alegeri anticipate. O să lucrăm cu această componență. Pentru stabilitate economică vreau o majoritate cu partide pro-occidentale. Sunt patru.
Îmi doresc ca toate cele patru să formeze majoritatea. Așa este cel mai bine și stabil”, a declarat Nicușor Dan.
El a explicat că nu va impune o formulă, dar își va folosi prerogativele constituționale pentru a chema partidele la consultări și a propune un prim-ministru în condiții de stabilitate politică: „Nici nu o să forțez, nici nu o să aștept. O să chem partidele la un șir de negocieri pentru ca atunci când propun un prim-ministru să intrăm într-un curs normal”.
Despre sistem: „Protejează mafia imobiliară. Mă lupt cu el de 20 de ani”
La întrebarea ce este „sistemul”, Nicușor Dan a oferit o descriere detaliată a felului în care a perceput acest fenomen în activitatea sa publică. El a vorbit despre lipsa de reacție a instituțiilor în fața atacurilor cibernetice, dar și despre influența sistemului în domeniul urbanismului și justiției.
„Am văzut sistemul inclusiv în alegeri, am văzut atacuri la mine pe conturi și la Victor Ponta fără ca autoritățile să facă ceva. Sistemul este cel care protejează mafia imobiliară la toate nivelurile, inclusiv Inspectorat de stat în construcție, oameni din Parlament care dau legi cu dedicație, judecători CCR care judecă într-un fel.
Eu de 20 de ani mă lupt cu acest sistem din poziția de ONG-ist, apoi și din calitatea de primar general”, a explicat candidatul independent.
Reforma reală: „Există șanse. Trebuie voință și echilibru instituțional”
Într-un alt moment al dezbaterii, Nicușor Dan a fost întrebat ce șanse există pentru o reformă reală a sistemului, în contextul în care partide politice precum PSD ar putea solicita funcția de prim-ministru pentru figuri politice precum Olguța Vasilescu.
„Hai să ne uităm în trecut. Am avut o majoritate USR-PNL-PMP. Administrația de la Primărie cu toate erorile evidente pe care le-am făcut a fost o administrație care nu a fost coruptă. Eu, ca primar, am reușit, în acord cu partidele – din care unele cu conexiuni cu sistemul – să duc orașul în direcția corectă”, a spus Nicușor Dan.
El a insistat că președintele are suficiente pârghii pentru a contribui la direcția generală a guvernării și că echilibrul dintre instituții este esențial: „Cred în echilibrul de putere în președinte și guvern. Președintele are pârghii să ducă în direcția corectă”.