Nicușor Dan calmează zvonurile

Nicușor Dan a clarificat recent situația privind formarea viitorului guvern, dezmințind speculațiile apărute în spațiul public.

El a subliniat că nu există nicio intenție ca un nou Executiv să fie instalat în perioada imediat următoare și că toate zvonurile legate de acest proces sunt nefondate.

Nicusor Dan
SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

Un guvern pro-occidental, cu sprijin larg parlamentar

Nicușor Dan și-a exprimat dorința ca viitorul guvern să beneficieze de susținerea tuturor partidelor pro-occidentale prezente în Parlament, precum și a reprezentanților minorităților naționale.

Conform acestuia, accentul trebuie pus pe conținutul programului de guvernare, care are prioritate față de desemnarea persoanelor ce vor ocupa portofolii ministeriale.

”În ceea ce priveşte Guvernul, nimic din ceea ce se vehiculează nu are vreun suport. Nu se pune problema să facem un guvern mâine, poimâine. Sunt foarte bucuros că PSD-ul şi-a exprimat semi-disponibilitatea de a intra în Guvern.

Îmi doresc foarte tare ca să avem un guvern sprijinit de cele patru partide pro-occidentale din Parlament şi de minorităţile naţionale. Asta va avea şi un efect important asupra economiei pentru că dobânzile la care noi ne împrumutăm vor fi mai mici dacă vom avea un guvern stabil.

Pentru moment, atât eu, cât şi partidele ne uităm la problema deficitului şi în discuţiile pe care le voi avea cu partidele pentru formarea Guvernului programul să fie mult mai important decât numele miniştrilor şi în cadrul discuţiei pe program chestiunea deficitului care este foarte, foarte importantă”, a explicat Nicuşor Dan.

Ilie Bolojan, o opțiune preferată pentru funcția de premier

În discuțiile sale, președintele a reiterat preferința ca premier să rămână Ilie Bolojan, actualul președinte interimar al guvernului, însă a menționat că această decizie va fi luată în urma negocierilor cu partidele politice.

Ilie Bolojan
SURSA FOTO: Dreamstime

Economia, între deficit mare și creștere modestă

Pe tema riscului unei recesiuni, Nicușor Dan a explicat că, deși deficitul bugetar este ridicat, în jur de 8-9%, economia națională continuă să înregistreze o creștere modestă de 1-2%. El a precizat că, în aceste condiții, cheltuielile publice stimulează activitatea economică, iar economia privată rămâne puternică, susținută și de creșterea semnificativă a PIB-ului în ultimul deceniu.

Pentru perioada următoare, acesta și-a manifestat optimismul că stabilizarea deficitului va consolida perspectivele economice ale țării pe termen mediu și lung.

De asemenea, a anunțat că urmează să poarte discuții cu miniștrii Finanțelor și Investițiilor și Proiectelor Europene, pentru a coordona politicile economice viitoare

 ”Depinde ce înţelegeţi prin recesiune. Noi avem un deficit de 8-9% şi în condiţiile acestui deficit de 8-9% avem o creştere economică de 1-2%. În mod normal, când ai deficit înseamnă că arunci banii în piaţă şi asta stimulează creştere economică.

Cumva noi suntem în recesiune în momentul ăsta şi în 2024, de asemenea, dar pe de altă parte avem o economie privată care este solidă şi am avut un PIB care s-a dublat în ultimii zece ani. În măsura în care reuşim să îl stabilizăm şi sunt foarte optimist că vom stabiliza perspectivele economice pe termen mediu şi lung şi pentru România sunt foarte bune”.

Siguranța cibernetică, principala amenințare actuală

De asemenea, Nicușor Dan a subliniat că este esențială o cooperare extinsă atât cu giganții tehnologici, cât și cu aliații europeni, pentru a consolida apărarea țării în fața provocărilor din spațiul digital.

Declarația vine în urma unei întrebări legate de afirmațiile recente ale conducerii militare, care a semnalat amenințările constante din partea Rusiei. În replică, Nicușor Dan a evidențiat necesitatea unei analize riguroase asupra nivelului actual de pregătire al instituțiilor românești în fața riscurilor hibride, menționând că domeniul digital reprezintă frontul pe care România este cel mai vulnerabilă în prezent.

”Trebuie să am o discuţie cu responsabilii, să am toată evaluarea pe unde suntem.

Principala ameninţare în momentul acesta este securitatea cibernetică şi aici din nou este nevoie de o evaluare şi mai departe, în opinia mea, fără să cunosc detalii, trebuie să colaborăm foarte bine cu marile firme de tehnologie pe care, din fericire, le avem şi bineînţeles cu partenerii europeni care au aceleaşi îngrijorări ca şi noi legate de securitatea cibernetică şi de războiul hibrid”, a explicat Nicuşor Dan.