Nicușor Dan, discuție cu experții Ministerului Finanțelor
Președintele ales al României, Nicușor Dan, se deplasează marți la Ministerul Finanțelor Publice pentru a discuta cu experți despre agravarea deficitului bugetar și provocările legate de finanțele publice.
Întâlnirea are loc în contextul în care ținta de deficit pentru anul 2025, stabilită prin legea bugetului și agreată cu Comisia Europeană, este de 7% din PIB. Cu toate acestea, datele oficiale arată că deficitul bugetar a ajuns deja la 2,94% din PIB după primele patru luni ale anului, în creștere față de 2,3% înregistrat la finalul lunii martie.
După instalarea noului executiv, guvernul va fi nevoit să prezinte un plan amplu de măsuri pentru a ține sub control deficitul bugetar – diferența dintre veniturile și cheltuielile statului. Potrivit Digi24, în primele patru luni ale anului, deficitul s-a apropiat de pragul de 3% din Produsul Intern Brut. Deși această valoare este mai scăzută comparativ cu aceeași perioadă din 2024, scăderea se datorează în principal faptului că, în luna aprilie, pensiile pentru luna mai au fost achitate anticipat.
Anul acesta, deficitul bugetar ar trebui să rămână la 7%
Ținta de deficit bugetar pentru acest an este de 7% din Produsul Intern Brut, însă Comisia Europeană prognozează că România ar putea înregistra un deficit de 8,6% din PIB în 2025, în scădere doar ușoară față de nivelul de 9,3% raportat anul trecut. În acest context, este necesar un plan amplu de măsuri care să includă atât reduceri ale cheltuielilor publice, cât și – posibil – creșteri de taxe.
Deși Nicușor Dan a afirmat în campania electorală că nu intenționează să majoreze TVA, Ilie Bolojan, pe care l-ar dori în funcția de prim-ministru și care a deținut interimatul la Cotroceni, a admis că anumite majorări de taxe ar putea deveni inevitabile pentru a menține stabilitatea finanțelor publice.
Deși menținerea controlului asupra deficitului bugetar este esențială, întrucât influențează percepția investitorilor și ratingul de țară, România se confruntă în prezent cu o situație delicată.
Pe fondul instabilității politice și a dezechilibrelor bugetare, agențiile de evaluare financiară au retrogradat ratingul de țară la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. „La un pas de junk”, aceasta este ultima treaptă la care România mai este considerată eligibilă pentru investiții. În aceste condiții, reducerea deficitului devine o prioritate pentru a păstra atractivitatea investițională și încrederea agențiilor de rating.