Cum vede Nicușor Dan o posibilă nominalizare a lui Sorin Grindeanu pentru funcția de premier în 2027

Președintele României, Nicușor Dan, a fost întrebat luni, în cadrul unei conferințe de presă, despre opinia sa privind o posibilă nominalizare a liderului interimar al PSD, Sorin Grindeanu, pentru funcția de premier în 2027, având în vedere rotația prim-miniștrilor prevăzută în acordul de coaliție.

În răspunsul său, șeful statului a subliniat că va lua decizii ținând cont de realitățile politice și economice actuale și că va colabora cu majoritatea parlamentară.

„Am încercat să explic de mai multe ori lucrul ăsta. Tot timpul trebuie să iei decizii care să satisfacă și să răspundă interesului societății din momentul respectiv. În momentul pe care noi îl trăim, imperativul pentru România – în special în relația cu piețele financiare – a fost un guvern stabil. Și eu sunt foarte fericit că cele patru partide și grupul minorităților au înțeles acest imperativ”, a spus acesta.

Când a fost întrebat direct dacă va accepta rotația și o eventuală desemnare a lui Sorin Grindeanu în funcția de prim-ministru în 2027, Nicușor Dan a răspuns că „protocolul semnat de partide prevede o rotație, dar nu prevede un nume”.

Întrebat despre faptul că, în 2017, Sorin Grindeanu a promovat Ordonanța de Urgență 13 – act normativ care ar fi urmat să ofere protecție juridică liderului PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea –, iar el a participat la protestele de stradă împotriva acestei măsuri, președintele Nicușor Dan a confirmat acest lucru.

„Da, sunt mărturii video”, a spus el.

Întrebat dacă nu ar exista o contradicție în a-l desemna premier pe Sorin Grindeanu, având în vedere că în 2017 a protestat împotriva unei măsuri controversate promovate de acesta, președintele Nicușor Dan a răspuns că

„Repet, suntem în politică și suntem guvernați de legea majorității. Există un echilibru de putere între președinte, Parlament și Guvern. Avem o majoritate parlamentară. Suntem într-un context care nu ne permite aventuri de tip alegeri anticipate. Președintele va lucra cu majoritatea parlamentară și relația pe care am avut-o în aceste două luni cu Partidul Social Democrat a fost una absolut corectă”, a afirmat președintele.

În cele din urmă, președintele a evitat să ofere un răspuns clar în legătură cu posibila situație politică din 2027.

„Haideți să ajungem în 2027. Să intrăm între timp în OCDE, mai avem mult până acolo”, a declarat el.

Șeful Statului susține legea privind finanțarea partidelor politice

Președintele Nicușor Dan a declarat că susține legea privind finanțarea partidelor politice, subliniind importanța acesteia pentru funcționarea democratică. El a explicat că, fără un astfel de cadru legislativ, nu ar fi avut posibilitatea să își depună candidatura la alegerile prezidențiale.

Președintele a afirmat că este benefic ca statul român să finanțeze campaniile electorale, menționând că fără o astfel de lege nu ar fi putut accesa fondurile necesare pentru a participa în competiția prezidențială. A admis totodată că se poate discuta despre plafonul actual de 3%.

”În primul rând, eu cred că e bine ca statul român să finanțeze campaniile electorale. Binețeles că putem să discutăm despre limita de 3%. Fără o astfel de prevedere legală eu n-aș fi avut niciodată 60 de milioane de lei pentru a fi valid în competiția prezidențială. E bună o astfel de lege.

În ceea ce privește subvenția anuală pentru partide, da, sunt de acord că este nevoie de o reducere.

Vor decide la coaliție dacă și cu cât vor reduce, dar eu cred că este rezonabilă o reducere a subvenției pentru partide.

Uitându-ne la cum a fost politica românească înainte de legea finanțării partidelor, banii veneau în sacoșe la partid. Presiunea era foarte mare pe conducerile centrale ale partidelor pentru că banii veneau din teritoriu și era o presiune foarte mare pentru numiri.

Legea aceasta a avut 2 efecte pozitive: a scos la iveală banii negri care ajungeau la partide și a înlăturat presiunea asupra conducerilor centrale”, a afirmat el.