Nicolae Ciucă spune că PNL nu va fi de acord cu impozitarea progresivă

Preşedintele PNL Nicolae Ciucă a precizat că liberalii sunt cei care au introdus şi a apărat cota unică, în ultimele două decenii. Liderul liberalilor a afirmat că există un element ideologic al lor, o linie roșie pe care nu o vor trece. A adăugat că PNL nu va fi de acord cu creșterea taxelor pentru români sau cu implementarea unui sistem de impozitare progresiv.

„PNL a introdus şi a apărat cota unică în ultimii 20 de ani. Este un element ideologic al nostru, o linie roşie peste care nu vom trece. Nu vom fi de acord cu creşterea taxelor pentru români sau cu un sistem de impozitare progresiv”, a scris Nicolae Ciucă, miercuri pe Facebook.

Liderul partidului liberal a subliniat că își dorește ca toți cetățenii români care lucrează să nu fie afectați de taxe excesive.

„Vrem ca românii care muncesc să nu fie îngenuncheaţi de taxe mari, iar companiile care produc un profit curat să nu fie penalizate dacă au reuşit pe piaţa liberă. România este mai competitivă cu cota unică. Doar aşa vom continua să atragem investitori care să contribuie la dezvoltarea României, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii de dezvoltare”, a completat el.

Argumente liberale în favoarea cotei unice

Tănase Stamule, finanțistul liberal, a oferit zece argumente pro-cota unică oamenilor care n-au înțeles viziunea liberalilor. Stamule a prezentat argumente în susținerea cotei unice, pe care PNL o apără în cadrul coaliției de guvernare. PNL respinge impozitarea progresivă. Motivele sale țin de menținerea creșterii economice, dezvoltarea clasei de mijloc, menținerea unui sistem nebirocratic de impozitare, încurajarea muncii și atragerea de investiții străine.

Finanțistul susține cota unică pentru că este un sistem care încurajează „oamenii harnici” să își gestioneze banii în mod responsabil. De asemenea, contribuie la creșterea economică rapidă a României, valorificând potențialul celor dornici să muncească. Acest sistem sprijină crearea și consolidarea clasei de mijloc, promovând libertatea individuală.

În plus, restricționează puterea statului asupra banilor cetățenilor, acordându-le mai mult control asupra propriilor resurse financiare. Ba mai mult, motivează oamenii să lucreze mai mult și mai eficient deoarece nu sunt penalizați pentru succesul lor. De altfel, cota unică îi face pe oameni mai competitivi și îi atrage pe investitori.