Comitetul interministerial în domeniul energiei este o structură care are ca obiectiv identificarea de soluţii pentru protejarea cetăţenilor şi a sectoarelor economice de efectele crizei energetice, iar crearea acestuia are legătură cu actuala criză a facturilor fără precedent.

În ceea ce privește atribuțiile comitetului, noua structură ar urma să se ocupa de stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi identificarea celor mai potrivite soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării efectelor creşterii preţurilor la energie, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Referitor la persoanele care vor fi implicate în acest comitet, potrivit sursei citate, din structură vor face parte reprezentanţi ai Cancelariei Prim-Ministrului, Secretariatul General al Guvernului, ministerului Energiei, ministerului Economiei, ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale.

Pe de altă parte, în cazul reuniunilor Comitetului vor participa, în calitate de invitaţi permanenţi, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, Societăţii Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale „OPCOM“ – S.A., Bursei Române de Mărfuri – S.A., precum şi reprezentanţi ai producătorilor, transportatorilor şi ai furnizorilor de energie, ai confederaţiilor patronale şi sindicale, ai structurilor asociative şi ai mediului academic, conform sursei citate.

Premierul Nicolae Ciucă a oferit și el o serie de declarații în acest context. Acesta a anunțat încă de la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria că vor fi aprobate măsuri pentru a trece peste această criză fără precedent la gaze și electricitate.

El a subliniat faptul că niciun român nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum.

Totodată, premierul a vorbit și despre ridicarea nivelului de compensaţie, astfel încât presiunea crizei energetice să fie diminuată.

Nicolae Ciucă le promite românilor facturi mai mici

„Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi un nou set de măsuri care să vină în sprijinul cetăţenilor şi al economiei, astfel încât să putem contribui la păstrarea locurilor de muncă şi la desfăşurarea activităţii economice în condiţii de competitivitate. Astfel, pentru populaţie, nimeni nu va plăti mai mult de 0,80 bani pe kWh energie electrică şi 0,31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 kWh energie electrică şi sau 300 metri cubi de gaze naturale se va plăti 0,68 bani pentru kWh la energie electrică şi circa 0,22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse. Am decis, de asemenea, ridicarea nivelului de compensaţie pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, astfel încât efectele crizei să fie cât mai puţin resimţite de către oameni şi de către economia românească, având nevoie acum mai mult ca oricând de susţinere pentru redresarea post pandemie”, a spus Ciucă.

În ceea ce privește situația IMM-urilor sau a celor din industra alimentară, în acest sens, premierul precizează că vor fi plafonate prețurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale.

„Pentru consumatorii non-casnici, IMM şi industria alimentară vom plafona preţurile la un leu pe kWh TVA inclus pentru energie electrică şi 0,37 bani kWh la gaze naturale. Pentru CET-uri e deja activă o schemă dedicată de ajutor de stat. În ceea ce priveşte măsurile de care beneficiază marii consumatori de energie, după cum se ştie, în decembrie anul trecut au fost alocate 130 milioane euro pentru susţinerea acestora”, a declarat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi de la Palatul Victoria.

Rolul noului comitet și criza actuală a facturilor

Un alt aspect punctat de premier l-a reprezentat continuarea măsurilor de sprijin de care beneficiază marii consumatorii de energie, dar şi discuţiile cu reprezentanţii CE în acest scop.

El a vorbit și despre Comitetul care va fi înființat, dar și despre importanța acestuia având în vedere criza actuală.

„La nivelul Ministerului Energiei se discută în prezent cu reprezentanţii Comisiei Europene în vederea continuării acestei forme de sprijin. Am finalizat acest set de noi măsuri care se va aplica pentru lunile februarie şi martie, după consultările avute atât la nivelul coaliţiei de guvernare, cât şi cu partenerii sociali, cu sindicate din mai multe domenii, precum şi cu reprezentanţi din diferite sectoare de activitate.

Discuţiile ne-au ajutat să înţelegem dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii şi economia şi să luăm măsuri mai bune, ţintite, pentru a interveni eficient cu soluţii în această criză economică. În acest sens am decis săptămâna trecută înfiinţarea Comitetului interministerial în domeniul energie.

Comitetul are ca obiectiv identificarea de soluţii în vederea limitării creşterii preţurilor la energie, având ca atribuţii principale stabilirea cauzelor creşterii preţurilor la energie şi evidenţierea posibilelor soluţii aplicabile pe termen scurt, mediu şi lung, în vederea limitării creşterii preţurilor la energie”, a conchis Ciucă.