Nicolae Ciucă a menționat că, în ședința de Guvern de astăzi se va lua decizia în ceea ce privește ordonanța de urgență prin care se va face în așa fel încât acele dezechilibre privind neaplicarea integrală a Legii 153 privind salarizarea să fie rezolvate.

„Am luat această decizie pentru a putea să creăm premisele astfel încât, pe baza discuțiilor care au loc la Ministerul Muncii, să finalizăm proiectul noii legi a salarizării și la începutul sesiunii parlamentare din această toamnă să putem să o aprobăm și să poată să fie aplicată începând cu anul 2024. Ca atare, aprobăm această ordonanță de urgență prin care vom face în așa fel încât toate categoriile profesionale să beneficieze de închiderea prevederilor Legii 153”, a spus premierul.

Proiecte de construire de unități spitalicești noi

El a explicat că tot în ședința Executivului se va lua decizia prin care România va derula proiectele de construire de unități spitalicești noi, de modernizare a celor existente, de dotare și utilare cu echipamente moderne.

„Sunt proiecte care se vor desfășura prin Programul Operațional Sănătate din cadrul fondurilor de coeziune. Discutăm de aproximativ șase miliarde de euro care sunt alocate acestui program cât se poate de ambițios și, de asemenea, așteptat atât de mult de către noi toți”, a spus Nicolae Ciucă.

Rafila, detalii despre proiectele în domeniul sănătății

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că e vorba de un proiect care este complementar Programului Național de Redresare și Reziliență.

„Această finanțare nu vine doar într-un an, va fi progresivă, până în anul 2030, şi are în vedere mai multe elemente – sigur, cele mai interesante, de multe ori, în zona publică sunt cele legate de investițiile în infrastructură.

Dar aici avem o problemă pe care trebuie să o rezolvăm și avem această oportunitate, în sensul că, după cum bine știți, în PNRR existau foarte multe județe din țară, mai exact 22, care nu aveau nicio investiție în zona spitalicească, iar acest nou proiect poate să reducă decalajele care există în asigurarea asistenței medicale spitalicești între diversele județe”, a menționat ministrul.

Dezvoltarea de programe de prevenție

El a spus că acum se vor discuta despre criteriile de eligibilitate pe baza cărora aceste unități și autoritățile locale sau autoritățile centrale pot depune proiecte pentru ca să devină eligibile prin achiziții, prin acest program.

„Dar nu-i vorba doar de acest lucru, e vorba de multe altele – deci, nu numai de infrastructură: e vorba de dezvoltarea de programe, începând cu programele de prevenție, asistență medicală primară și, nu în ultimul rând, combaterea bolilor netransmisibile, inclusiv a cancerului, care pot fi finanțate și vor fi cu siguranță finanțate din acest program”, a comentat el.

În opinia sa, este nevoie de toate resursele care să finanțeze programe importante, cum este, de exemplu, Programul național de combatere a cancerului.

„Sunt convins că, cel puțin la cât de hotărâți suntem noi, la Ministerul Sănătății, și cum am reușit până în momentul de față să ne atingem toate ţintele în ceea ce priveşte PNRR, împreună cu colegii de la MIPE, o să putem să ducem sau vor duce cei care bineînţeles vor veni, în timp, la aceste ministere la bun sfârşit aceste proiecte”, a mai spus Alexandru Rafila.