A fost analizată situaţia apelurilor de proiecte competitive necesare pentru investiţiile prevăzute şi aprobate în cadrul PNRR, potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul României.

Până acum, guvernanții români au dovedit că şi-au îndeplinit obiectivele pentru fiecare etapă a PNRR, susține Nicolae Ciucă.

După ce, săptămâna trecută, Comisia Europeană a dat undă verde unor măsuri propuse de România pentru a implementa PNRR-ul şi schemele de ajutor de stat aşteptate de IMM-uri, Nicolae Ciucă a solicitat instituţiilor locale, ce gestionează implementarea PNRR, continuarea dialogului cu experţii Comisiei Europene pentru ca România să poată accesa resursele puse la dispoziţie în cadrul Planului Național de Redresare şi Rezilienţă.

Guvernul României vrea să atingă toate jaloanele asumate prin PNRR

„Vrem să ne asigurăm că paşii pe care îi parcurgem sunt optimi pentru atingerea ţintelor şi jaloanelor asumate de România.

Continuarea dialogului cu Comisia Europeană ne dă posibilitatea să clarificăm din timp toate acele elemente luate în considerare de experţi la evaluarea apelurilor de proiecte finanţate prin PNRR.

Timpul şi ritmul în care acţionăm acum sunt decisive pentru ca reformele şi investiţiile pe care România şi le-a propus să se concretizeze cât mai repede în beneficiul românilor şi economiei naţionale”, a declarat Nicolae Ciucă.

În cadrul PNRR, în decizia de punere în aplicare a consiliului de aprobare a evaluării Planului de Redresare şi Rezilienţă al României (CID), sunt prevăzute şi aprobate investiţii ce includ 69 apeluri de proiecte competitive, valorând 13,462 miliarde euro (reprezentând aproximativ 47% din valoarea totală a PNRR), din care 28 au termen de lansare în primele două trimestre ale lui 2022.

Până acum, au fost identificate 20 de apeluri ce includ scheme care trebuie notificate la Consiliul Concurenţei, a rezultat din analiza datelor puse la dispoziţie de ministere şi celelalte instituţii locale care gestionează implementarea PNRR.

Dintre acestea, opt au fost avizate sau sunt în curs de avizare la Consiliul Concurenţei, iar restul de 12 se află în diverse stadii de elaborare.

Este vorba despre proiecte de investiţii ce vizează pădurile şi protecţia biodiversităţii, managementul deşeurilor, eficienţa energetică şi rezilienţa clădirilor, domeniul energiei, transformarea digitală, sprijin pentru mediul de afaceri şi cercetare, dezvoltare şi inovare, dezvoltarea infrastructurii pentru transportul verde, turismul, cultura şi buna guvernanţă.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, felicitat de Nicolae Ciucă

„Felicit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru că azi, în primele trei ore de la lansarea proiectelor, a înregistrat deja cereri de finanţare pentru peste 800 de milioane de euro din bugetul total de 2,7 miliarde al Fondului Local, componentă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Procedurile transparente şi buna organizare sunt necesare pentru a ne asigura că reuşim să accesăm fiecare euro din cele 30 de miliarde”, a explicat Nicolae Ciucă.