Dacă până acum informația era pe surse, premierul Nicolae Ciucă a anunțat clar, miercuri seară, că noul Certificat Verde va merge la votul Parlamentului, asta după ce decizia de asumare a răspunderii a fost respinsă, miercuri, în ședința coaliției.

Premierul este însă încrezător că acesta va primi votul până la finalul anului 2021.

Certificatul digital COVID intră în vigoare până la finalul anului

Deși apăruse ideea ca certificatul verde la locul de muncă să treacă prin asumarea răspunderii Guvernului, cum anunțau oficialii încă de marți, această idee a fost respinsă miercuri în ședința de coaliție.

Nicolae Ciucă a spus, la ieșirea din ședință, că „vom avea certificat verde până la sfârșitul anului”. Certificatul verde va fi dezbătut și votat în Parlament în perioada dintre Crăciun și Revelion, mai anunță oficialii.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spunea despre proiectul de lege privind utilizarea certificatului electronic COVID că prevede 15 vouchere electronice de testare, care acoperă 42 de zile calendaristice sau 30 de zile lucrătoare, iar valoare medie decontabilă este de 50 de lei / test.

Marcel Ciolacu a confirmat de asemenea decizia lui Ciucă

România va avea noul certificat electronic COVID implementat până la finalul acestui an, aceasta este promisiunea făcută de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Aflat miercuri în Parlament, liderul social-democrat le-a spus jurnaliştilor că adoptarea proiectului de lege se va face până la finalul lunii decembrie.

“Este convenit să avem certificatul COVID până la finalul anului”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a mai explicat că există timpul necesar pentru adoptarea legii privind noul document ce va înlocui certificatul verde în România.

Ce spunea și Florin Cîțu

Tot miercuri, în legătură cu certificatul electronic COVID, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a transmis că partidul său susţine orice proiect de lege privind introducerea obligativităţii acestui document la locul de muncă, în vederea creşterii ratei de vaccinare în România. Mai mult, liberalii îşi doresc ca proiectul de lege să fie dezbătut şi votat în Parlament, acolo unde coaliţia de guvernare deţine o majoritate de 70% în acest moment, spune Cîţu, potrivit Agerpres.

Preşedintele PNL a comentat şi posibilitatea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege. Florin Cîţu a subliniat că aceasta este “decizia premierului” Nicolae Ciucă, însă acest lucru se practică, de obicei, atunci când există o minoritate sau o majoritate fragilă în Parlament.

“Cea cu asumarea răspunderii este decizia premierului şi aici nu pot să comentez, dar acest lucru se face atunci când eşti în minoritate în Parlament sau ai o majoritate fragilă şi atunci, bineînţeles, îţi asumi în Parlamentul României. Cum făcea Guvernul Boc, care şi-a asumat foarte multe proiecte de lege în Parlamentul României, cum ne-am asumat, Guvernul Orban, un buget în Parlamentul României, când aveam 20%. Aşa şi eu aş fi putut să-mi asum proiectul de lege pe care l-am trimis în Parlamentul României, să fac asumarea răspunderii şi veneam cu el şi era gata şi nu mai discutam astăzi”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu.