Nicolae Ciucă face anunțul momentului! România va primi 14,94 de miliarde de euro din PNRR. Când se va întâmpla asta

La începutul ședinței de miercuri de la Palatul Victoria, prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba, azi, prin OUG, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România. Potrivit premierului, țara noastră va putea beneficia, astfel, de 14,94 de milioane de euro din aproape 29 de miliarde de euro disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliere (PNRR).

„Încă din primele zile de guvernare al lucrat pentru operaţionalizarea celui mai important proiect de ţară, post-pandemic, PNRR. Astăzi vom analiza şi aproba în Guvern, prin ordonanţă de urgenţă, Acordul de împrumut între Comisia Europeană şi România prin care ţara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro din cei aproximativ 29 miliarde euro, disponibili prin PNRR”, spune premierul.

De asemenea, Nicolae Ciucă a anunțat că banii care vin de la Comisia Europeană vor și investiți în economie.

”Bani pe care îi vom investi în economie, în condiţii extrem de avantajoase. Ordonanţa de urgenţă de astăzi completează cadrul instituţional pentru implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi stabilirea fluxurile financiare de monitorizare, verificare şi control a utilizării fondurilor alocate”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de miercuri de la Palatul Victoria.

În plus, șeful Executivului a adăugat că după ce Acordul de împrumut va intra în vigoare, Comisia Europeană va ”disponibiliza și prefinanțarea de 13 procente din împrumut”. Concret, este vorba despre aproximativ 1,94 milioane de euro.

Nicolae Ciucă, întrevedere cu Ursula von der Leyen

Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la 21 decembrie 2021, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul vizitei efectuate la Bruxelles.

Premierul României s-a referit la eforturile de gestionare a pandemiei, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social și a mulțumit președintelui Comisiei pentru implicarea instituției europene în susținerea acestor eforturi, inclusiv în ce privește campania de vaccinare din România.

De asemenea, a prezentat eforturile de relansare economică, pe baza Planului Național de Redresare și Reziliență, și a subliniat preocuparea pentru asigurarea stabilității fiscal-bugetare, obiectiv reflectat inclusiv în proiecția bugetară pentru anul viitor. În acest sens, a dat asigurări privind determinarea Guvernului pentru adoptarea măsurilor necesare accesării fondurilor disponibile prin PNRR.

Ce au discutat Ciucă și von der Leyen

În discuțiile cu președintele Comisiei Europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a asigurat cu privire la disponibilitatea deplină a Guvernului României pentru cooperarea deschisă și pe baze constructive cu Comisia Europeană, în vederea îndeplinirii angajamentelor și obiectivelor europene comune.

Cu referire la prioritățile agendei europene, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a arătat că România susține eforturile de avansare a politicilor europene în scopul consolidării rezilienței Uniunii, în urma lecțiilor învățate din pandemie, astfel încât Uniunea și statele membre să aibă la dispoziție instrumente și soluții eficiente care să le permită să fie mai bine pregătite în fața oricăror provocări sau crize în viitor.

De asemenea, premierul României a subliniat contribuția deosebită a unui Spațiu Schengen integrat, fără fragmentări, la obiectivul consolidării pieței interne, context în care a reiterat apelul privind necesitatea unei decizii cât mai rapide referitoare la aderarea României la spațiul Schengen, mulțumind, totodată, Comisiei Europene pentru sprijinul constant în acest demers, reconfirmat și cu ocazia întrevederii cu președintele Comisiei.

Totodată, premierul Ciucă a reamintit obiectivul României de finalizare a Mecanismului de Cooperare și Verificare, subliniind angajamentul Guvernului de a promova reformele necesare în acest sens.