Valul 5 al pandemiei de coronavirus ar ajunge în România în aproximativ 3 săptămâni

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, în urma discuțiilor de la Bruxelles, că valul 5 al pandemiei de coronavirus ar ajunge în România în aproximativ 3 săptămâni. De asemenea, șeful Executivului spune că șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a precizat că principala așteptare pe care o are din partea României este ca țara să fie pregătită serios pentru valul care urmează.

„Mesajul şi esența discuțiilor pe care le-am avut cu doamna președinte Von der Leyen au vizat elementele legate de criza COVID. Este cu adevărat o preocupare majoră vizavi de modul în care fiecare stat membru și Uniunea în ansamblu sunt în măsură să gestioneze pandemia de COVID-19.

De asemenea, am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are deja într-o serie din țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, probabil nu mai mare de trei săptămâni, în care el va fi prezent și în zona țării noastre. Ca atare, principalul subiect de discuție a fost legat de modul în care noi suntem pregătiți să gestionăm cel de-al cincilea val.”, spune șeful Guvernului.

Nicolae Ciucă: Vaccinarea este singurul instrument care ne protejează

Premierul a precizat că s-a discutat și despre modul în care decurge campania de vaccinare la nivel național, subliniind că este nevoie ca la nivel guvernamental și la nivelul instituțiilor să existe o comunicare care să poată convinge cetățenii să se vaccineze.

Aflat la Bruxelles, Nicolae Ciucă mai spune că vaccinarea reprezintă singurul instrument care ne protejează, precizând, de asemenea, că vaccinarea ne va ajuta să nu avem la fel de multe cazuri ca în valul 4.

”Şi, desigur, au fost discuții legate de modul în care decurge campania de vaccinare și de necesitatea ca la nivel guvernamental și al instituțiilor de specialitate – și aici insist, instituțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății – să poată să aibă o comunicare și să convingă din punct de vedere profesional necesitatea ca populația să se vaccineze, fiind, practic, singurul instrument prin care, cu certitudine, așa cum am putut să desprindem din ceea ce s-a întâmplat, nu ne protejează de a ne infecta, în schimb, ne protejează să trecem mai ușor prin boală și să nu avem atâtea cazuri, așa cum am avut în perioada valului 4, când zeci de mii de români și-au pierdut viaţa”, a spus Nicolae Ciucă.