Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus că îl va demite pe Alexandru Rafila din Guvern dacă liberii nu susțin proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19, potrivit unor surse politice.

Astfel, dacă liberalii nu susțin certificatul verde, ministrul Sănătății va fi retras din urmând a se lua o decizie împreună cu președintele cu privire la responsabilitatea sănătății publice. Poiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 ar putea fi trecut prin Parlament prin asumarea răspunderii Guvernului, în condiţiile în care acesta trebuie să intre în vigoare cât mai repede.

Alexandru Rafila vrea să îşi dea demisia?

Potrivit surselor, Alexandru Rafila ia în calcul să îşi dea demisia din funcția de ministru al Sănătăţii dacă proiectul de lege privind adoptarea certificatului electronic la locul de muncă nu va fi acceptat.

Alexandru Rafila a vorbit, marți seara, despre informația potrivit căreia ar demisiona dacă certificatul verde nu va fi adoptat.

„Nu am anunțat pe nimeni de chestiunea asta. Eu am făcut un apel la responsabilitate. Vom discuta în moemntul în care nu există această responsabilitate. Certificatul trebuie să treacă. Dacă nu trece certificatul verde, avem cu toții o problemă. PSD și-a făcut datoria. Nu fac parte din echipa de conducere a coaliției”, a spus Alexandru Rafila.

Totodată, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, acuză tergiversarea proiectului de lege privind adoptarea certificatului electronic la locul de muncă. Astfel, ministrul a tras mai multe semnale de alarmă, atât în coaliţia de guvernare cât şi în discuțiile cu ceilalți colegi din guvern că valul 5 va lovi puternic România şi că trebuie pregătit acest val, inclusiv prin acest certificat la locul de muncă, potrivit unor surse politice, citate de Antena 3.

Protest în fața Parlamentului

Amintim că marți a avut loc un protest la Palatul Parlamentului, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat. Protestul a fost promovat pe Facebook de AUR și copreşedintele AUR George Simion. Protestatarii au cerut respingerea Legii certificatului verde.

Liderul AUR, George Simion a transmis că au fost 15.000 de persoane la protest, dintre care 2.000 au fost de la AUR.

„15.000 de oameni sunt în stradă. Parlamentarii nu au votat legea certificatului verde. De pe 8 noiembrie au dus pe ordinea de zi în Parlament această lege. Ieri președintele PSD, Marcel Ciolacu, a propus ca Ciucă să își asume răspunderea. Noi respingem această decizie. Din 15.000 de protestatari 2000 au fost de la AUR. Știu că un parlamentar PSD a incitat. Protestul a fost încheiat. O să facem proteste în față la PSD. Instigatorul care a făcut asta să răspundă”, a spus George Simion

Reacția oficialilor

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru a transmis, marţi, printr-un punct de vedere oficial, despre protestul care a avut loc la Parlament şi care s-a soldat cu vandalizarea maşinilor, că a premierul Nicolae Ciucă, aflat într-o vizită la Bruxelles, a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă.

„Dreptul la liberă exprimare este garantat de Constituţie, dar acesta trebuie să fie paşnic şi să se încadreze în limitele legii”, a transmis Dan Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a afirmat că ”premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Afacerilor Interne şi i-a cerut să protejeze integritatea instituţiilor statului, aplicând legea şi descurajând orice tip de violenţă, având ca prioritate protejarea românilor”.