Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat marţi că valul 5 al pandemiei de COVID va dura, probabil, cel puţin două luni, iar februarie şi martie vor fi lunile de risc maxim.

„Eu cred că valul 5 al pandemiei va dura mai mult de o lună şi jumătate, probabil că va dura cel puţin două luni, văzând ce se întâmplă şi în alte ţări. Nu avem de unde să ştim cât timp va dura, dar vedem cam cum evoluează lucrurile. Cred că lunile de risc maxim sunt lunile februarie şi martie”, a explicat Alexandru Rafila, la Palatul Parlamentului.

El a menţionat că în proiectul de lege privind aplicarea certificatului electronic COVID în România este prevăzut că şi persoanele vaccinate cu o singură doză vor primi un certificat, dar el va deveni definitiv doar în momentul în care se vor vaccina cu a doua doză.

Ministrul Sănătăţii a precizat că certificatul electronic COVID va fi aplicat doar pe teritoriul ţării noastre, iar românii care vor să călătorească în alte state trebuie să respecte legislaţia europeană în privinţa certificatului verde.

Se caută o soluție pentru introducerea Favipiravir în farmaciile din România

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat marţi că se caută o soluţie pentru introducerea în farmaciile cu circuit deschis a unor medicamente antivirale precum Favipiravir, accentuând însă că astfel de medicamente sunt toxice şi nerecomandate femeilor şi bărbaţilor care au vârsta fertilă.

„Am făcut multe lucruri, încercăm să facem multe lucruri Şi avem două sau trei categorii de medicamente antivirale. Este vorba despre medicamentele inovative – sunt două medicamente inovative (…) care sunt foarte avansate cu procedurile de autorizare la nivelul Agenţiei Europene. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii ambelor companii şi am stabilit încheierea unor protocoale care să asigure, încă din primele momente ale disponibilităţii acestor medicamente, produsele pentru România. Şi am stabilit modul în care se vor achiziţiona”, a declarat Rafila la Parlament.

El a subliniat că aceste medicamente, însă, nu se administrează tuturor celor care se infectează, ci pacienţilor care au anumiţi factori de risc şi la care complicarea infecţiei este posibilă.

În afară de aceste medicamente, a adăugat Rafila, mai sunt anticorpii monoclonali, care sunt în continuare foarte eficienţi faţă de varianta Delta, dar sunt mai puţin eficienţi faţă de varianta Omicron, şi se aşteaptă să se constate care vor fi produsele care se califică pentru această nouă variantă.

„Iar cea de-a treia categorie de antivirale – aşa-zis tradiţionale: Arbidol şi Favipiravir. Căutăm o soluţie pentru cel de-al doilea, dar aici avem o problemă legată de opiniile comisiei de specialitate de boli infecţioase ale Ministerului Sănătăţii, pentru că o procedură de emitere a unei autorizaţii pentru nevoi speciale a unui astfel de produs, trebuie să aibă în spate o documentare ştiinţifică a efectului favorabil al acestor medicamente. Pentru Favipiravir există un studiu, un singur studiu care demonstrează reducerea duratei bolii, dar nu cu influenţă asupra mortalităţii şi asupra cazurilor grave, iar pentru Arbidol, în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, nu există niciun fel de dovadă ştiinţifică a efectelor acestora”, a explicat ministrul.