Mii de oameni deja au intrat în carantină! Se întâmplă chiar în România. Alexandru Rafila a spus tot

Alexandru Rafila a declarat, duminică seara, că un număr de 16.000 de români au intrat în carantină după ce s-au întors în țară în cursul acestui weekend. Ministrul Sănătății a mai declarat la Digi24 că suntem extrem de mulți români care revin în țară de sărbători și îngreunează activitatea la punctele de frontieră.

“Au fost 16.000 de persoane carantinate între 18 şi 19 decembrie. Totuşi, sunt extrem de mulţi, lucrul acesta îngreunează activitatea în punctele de frontieră. Trebuie să le mulţumesc tuturor colegilor de la Direcţiile de Sănătate Publică, mai ales cele din vestul ţării şi de pe Aeroportul Otopeni, fac eforturi extrem de mari şi pentru că sunt aşa multe persoane care fie nu sunt vaccinate, fie nu sunt testate la intrarea în ţară, lucrul ăsta îngreunează foarte mult traficul şi intrarea pe teritoriul naţional şi generează foarte multe decizii de intrare în carantină. Oamenii trebuie să înţeleagă că aşa cum respectă legislaţia ţărilor în care lucrează sau în care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene aceeaşi abordare trebuie să fie şi atunci se întorc acasă”, a afirmat ministrul Sănătăţii

Numărul angajaților DSP va fi suplimentat

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că în cursul zilei de luni se va încerca suplimentarea personalului DSP de la frontieră, precizând că, în prezent, se lucrează cu 25% din efectivul total.

“Colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică lucrează cu 25% din efectivul total al fiecărei Direcţii de Sănătate Publică în punctele de frontieră şi o să încercăm în cursul zilei de mâine, poimâine, să suplimentăm aceste efective, fie cu colegi de la alte Direcţii de Sănătate Publică, fie cu medici rezidenţi din universităţile şi facultăţile de medicină din zona frontierei de vest”, a transmis Alexandru Rafila.

Cum va fi controlată situația

Alexandru Rafila a fost întrebat cum vor controla autoritățile persoanele care stau în carantină, în contextul în care mulți dintre ei au spus că nu vor respecta măsura.

“Controlul respectării carantinei revine în mare măsură colegilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi e normal să fie aşa. Cred că trebuie să fim serioşi, să ne gândim că prin decizia nerespectării carantinei, dincolo de încălcarea legii, punem în pericol alte persoane. Măsura aceasta a carantinei este o măsură de sănătate publică să protejeze comunitatea în care trăim. Nu cred că suntem inconştienţi şi acceptăm să răspândim cu bună ştiinţă o boală transmisibilă care poate să fie fatală în unele situaţii. E important colaborarea cu efectivele MAI, atât la intrarea în ţară, cât şi la verificarea respectării carantinei”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Presiunea exercitată asupra angajaților DSP trebuie să înceteze

În plus, ministrul Sănătății a mai spus că presiunea exercitată asupra angajaţilor DSP din punctele de trecere a frontierei trebuie să înceteze.

“Faptul că mulţi dintre colegii noştri în acest moment sunt supuşi unei foarte mari presiuni, mă refer la colegii de la Direcţiile de Sănătate Publică, care acţionează în punctele de trecere a frontierei, trebuie să înceteze şi ei nu fac altceva decât să încerce să protejeze siguranţa cetăţenilor acestei ţări, ei îşi fac datoria. Cred că toată lumea trebuie să înţeleagă că dacă îi blamăm şi îi demobilizăm atunci când o să vină noul val pandemic o să avem probleme foarte mari tocmai pentru că nu respectăm nişte funcţionari publici specializaţi şi care pot să ajute la trecerea peste acest val pandemic”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Mai mult decât atât, acesta a spus că este nevoie de solidaritate și responsabilitate.

“Înţeleg nerăbdarea şi nervozitatea unora, dar nu aveau altceva de făcut decât să se vaccineze sau să se testeze ca să nu aibă probleme la intrarea în România. Lucrul acesta il fac atunci când merg în ţările din vestul Europei, dar în mod paradoxal, nu îl fac atunci când se întorc acasă, nu este în regulă şi cred că trebuie să fim toţi solidari şi responsabili în acest moment”, a mai spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.