Nicolae Ciucă, despre coaliția de guvernare PNL-PSD

Vineri, pe data de 8 decembrie, Nicolae Ciucă a participat la întâlnirea regională a Ligii Aleşilor Locali a Partidului Naţional Liberal din regiunea Sud-Vest Oltenia.

În cadrul evenimentului, acesta a spus despre coaliția PNL-PSD că este „o coaliţie de guvernare, nu stă nimeni cu nimeni în cameră, cu atât mai puţin în pat”.

„Chestiunea cu patul e dificilă, pentru că am fost la un moment dat trei şi era posibil să n-avem loc, în cameră încăpem şi este posibil la un moment dat să fim chiar mai mulţi, într-o astfel astfel de construcţie”, a adăugat liderul PNL.

Nicolae Ciucă a mai afirmat că „dacă PNL avea şi în alegerile parlamentare acelaşi scor cu cel de la alegerile locale, atunci nu aveam această discuţie”.

„Am asumat guvernarea cu Partidul Social Democrat şi am fost prim-ministru, a trebuit să-mi asum această chestiune, recunosc şi nu-mi pare rău. Accept orice critică pe această chestiune, dar nu a existat nu a existat altă soluţie la vremea respectivă, pentru că, şi aici ajungem la simpla aritmetică parlamentară, cifrele nu arătau altfel.

Dacă PNL avea şi în alegerile parlamentare acelaşi scor cu cel de la alegerile locale, atunci fraţilor, nu aveam astăzi această discuţie.

Şi atunci am văzut care erau tendinţele de evoluţie a situaţiei de securitate, atunci am văzut care erau primele efecte de după pandemie în ceea ce priveşte impactul pe economie în general, apăruse criza energetică cu preţurile la energie care o luaseră razna încă din vara, toamna anului 2021 şi a trebuit să facem acest construct politic, această coaliţie pentru guvernare”, a declarat el.

Coaliția de Guvernare a oferit stabilitate României

nicolae ciuca marcel ciolacu
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă a spus că tot ce s-a reușit atunci a fost să asigure stabilitate țării, pentru a trece prin aceste crize succesive.

„Am făcut-o cu loialitate, onestitate, echilibru şi am fost cu un partener cât se poate de corect în ceea ce a reprezentat această coaliţie la guvernare. Foarte multă lume poate spune, domnule, dar nu aşa se face politică.

Se poate face politică şi aşa, pentru că prin această onestitate şi această responsabilitate şi această atitudine şi toate aceste atribute asumate au dat României acea imagine în care investitorii străini au căpătat încredere”, a afirmat acesta.

Se rupe coaliția de Guvernare?

Recent, s-a speculat privind o posibilă ruptură a coaliției de guvernare. Vicepreședintele PNL Robert Sighiartău a cerut retragerea miniștrilor PNL din Guvern și, implicit, ruperea coaliției cu PSD. Potrivit acestuia, „conducerea PNL trebuie să-și asume o decizie șoc în relația cu PSD”.

Potrivit lui Sighiartău, obiectivul PNL pentru la anul este, în primul rând, „să își recâștige electoratul pe care l-a pierdut în acest moment”.

Asta pentru că se vede cu ochiul liber faptul că această alianță cu PSD a dăunat PNL-ului, din mai multe motive: și istorice, pentru că cele două partide au fost direct adversare, din tot mai multe motive, pentru că au electorat diferit, pentru că au votanți diferiți și pentru că românii au considerat tot timpul că PSD-ul trebuie ținut, sub o formă sau alta, într-o minoritate, pentru că în momentul în care PSD-ul are majorități considerabile, tinde să abuzeze de putere, s-a întâmplat cu Liviu Dragnea, s-a întâmplat cu alții, s-a întâmplat cu Adrian Năstase”.

Potrivit vicepreședintelui liberal, „e clar că PNL trebuie să-și recâștige electoratul”. Iar asta, spune el, „o poate face dând în primul rând PSD-ul afară de la guvernare”.

„Această alianță care din punctul meu de vedere nu a adus nimic consistent la nivel de reforme, la nivel de îmbunătățire a calității vieții în România, această alianță trebuie să fie ruptă, iar ea trebuie să fie ruptă în primul rând dând PSD-ul afară de la guvernare, pentru că majoritatea din 2020, dacă vă uitați, la alegerile parlamentare, o să vedeți că este una anti-PSD, deci împotriva PSD-ului”, a declarat el la RFI.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.