Înainte de vizita programată la Chișinău, într-un interviu acordat la TVR, premierul Nicolae Ciucă anunță că dorinţa autorităţilor din România este de a sprijini autorităţile şi cetăţenii Republicii Moldova în această perioadă dificilă.

Totodată, el a subliniat faptul că, având în vedere perioada extrem de dificilă și provocările din ultima vreme, este nevoie de un sprijin reciproc, atât la nivelul instituțiilor statului cât și la nivelul cetățenilor.

„Este un mesaj de îndemn la încredere că tot ceea ce facem facem pentru că ne pasă şi ne dorim să sprijinim foarte mult guvernul, iar prin guvern să sprijinim cetăţenii Republicii Moldova, ţinând cont că este o perioadă dificilă, cu provocări şi greutăţi atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţiile statului. (…)

Ne pasă şi vom face tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a-i sprijini pe parcursul lor european”, a declarat premierul într-un interviu difuzat de TVR 1.

În ceea ce privește vizita de la Chișinău, premierul susține că vor urma discuții care se vor axa pe realizarea unor proiecte comune de infrastructură, dar şi pe găsirea soluţiilor pentru asigurarea unor surse energetice alternative, de gaze naturale şi electricitate, pentru Republica Moldova.

Nicolae Ciucă, despre relația dintre Româna și Republica Moldova

Totodată, Nicolae Ciucă a mai ținut să sublinieze faptul că Guvernul țării va continua cooperarea bilaterală în domeniul securităţii, dar ţinând cont de statutul de neutralitate al Republicii Moldova.

„Trebuie să respectăm decizia Republicii Moldova, care se înscrie foarte clar în neutralitatea constituţională. Şi partea aceasta de sprijin pe domeniul securitar, pe domeniul apărării s-a derulat până acum, se va derula şi în continuare, vor fi semnate acorduri şi între miniştrii Apărării din România şi Republica Moldova.

Ele vor viza programe de asistenţă de consiliere, de instruire în comun, sprijin în ceea ce priveşte partea aceasta a capacităţilor de securitate cibernetică, de a putea să facă faţă ameninţărilor hibride.

Sunt domenii de colaborare, sunt domenii în care putem să sprijinim opţiunea prin care Republica Moldova poate să-şi întărească capacitatea proprie de apărare, beneficiind şi de sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană partenerilor. Iar Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Amintim faptul că vineri, Guvernele României şi Republicii Moldova vor avea prima şedinţă comună la Chişinău, urmând ca premierul Nicolae Ciucă să aibă convorbiri şi cu preşedintele Maia Sandu şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu.