Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a armatei americane se antrenează, mănâncă și dorm în România, la o distanță pe care o rachetă lansată de Rusia din Crimeea ar parcurge-o în doar șapte minute, transmite New York Times.

Un conflict cu implicații globale

Este pentru prima dată când Divizia 101 aeropurtată a fost desfășurată în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, iar prin prezența lor în România, soldații săi sunt acum mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei americane.

„Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale”, a declarat șeful Statului Major al armatei americane, generalul James C. McConville, într-un interviu acordat la jumătatea lunii decembrie la baza aeriană Mihail Kogălniceanu.

Misiunea din România, diferită de cele din alte părți ale Europei

Desfășurarea de trupe în România se dorește a fi un avertisment pentru Moscova, parte a promisiunii președintelui Biden de a apăra „fiecare centimetru” din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele rus Vladimir Putin să escaladeze situația. Dar organizarea de exerciții comune este, de asemenea, o modalitate de a se asigura că aliații din Europa de Sud-Est sunt pregătiți să țină linia.

Misiunea de aici din România este oarecum diferită de cele din alte părți ale Europei. Comandantul diviziei, generalul-maior J.P. McGee, a declarat că antrenamentul cu alți soldați est-europeni are o mare importanță.

„Ai șansa să te antrenezi și să operezi chiar pe terenul pe care s-ar putea să trebuiască să îl aperi”, a spus generalul McGee, adăugând că „trebuie să lucrezi cu un aliat NATO și este aproape de neimaginat în viitor să mergem vreodată să luptăm fără aliați”.

Nu este clar ce fel de prezență vor păstra Statele Unite la baza militară, Pentagonul urmând să decidă în curând dacă va menține numărul de trupe americane și de comandanți de rang înalt de acolo.

Părerile sunt împărțite privind sprijinul Ucrainei

Unii membri ai Congresului SUA se tem de costul satisfacerii cererilor continue de sprijin din partea Ucrainei, iar cel mai important republican din Camera Reprezentanților, reprezentantul Kevin McCarthy din California, a sugerat în octombrie că partidul său ar putea să nu fie dispus să scrie un „cec în alb” Ucrainei.

Pe de altă parte, susținătorii menținerii unei prezențe puternice în Europa de Est au indicat invazia Rusiei în Ucraina în februarie ca o dovadă că Statele Unite și aliații săi din NATO nu au făcut suficient pentru a descuraja Moscova iarna trecută.

Pe lângă trupele din România, generalul McGee a mai trimis echipe mai mici de soldați pentru a se antrena cu aliații NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia. Unitatea se mândrește cu faptul că este cea mai apropiată de luptă, dar nu este nici pe departe cea mai mare. Oficialii au declarat că aproximativ 12.000 de soldați atașați la Prima Divizie de Infanterie a armatei SUA sunt staționați în cea mai mare parte în vestul Poloniei și în țările baltice.

Împreună, ele reprezintă o consolidare a forțelor americane în Europa de când Rusia a invadat Ucraina, așa cum a promis președintele american Joe Biden aliaților la reuniunea la nivel înalt a NATO de la Madrid din iunie.