Scopul reuniunii este de a examina evoluția conflictului început de Rusia în februarie 2022 și de a discuta și despre alte ”chestiuni de importanţă strategică”.

Comitetul Militar al NATO este alcătuit din șefii de stat major ai armatelor celor 30 de țări membre ale Alianței și este condus de către olandezul Rob Bauer.

Cum se va desfășura reuniunea de la Bruxelles?

Potrivit unui comunicat al Alianței, în cadrul reuniunii de la Bruxelles se va discuta despre sprijinul pe care NATO îl oferă Ucrainei și despre provocări precum operaţiunile de apărare împotriva ameninţărilor hibride sau transformarea digitală, transmite agenția EFE.

La evenimentul de pe 18-19 ianuarie va participa, de asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, iar ca invitați speciali vor lua parte și şefii de Stat Major din Finlanda şi Suedia, ţări viitoare membre ale Alianţei.

Pe 19 ianuarie, a doua zi a reuniunii, în cadrul unei reuniuni cu KFOR (misiunea condusă de NATO pentru asigurarea stabilității în Kosovo), urmează să fie analizată situația din Kosovo, după ce tensiunile dintre sârbii kosovari și autoritățile de la Pristina au luat amploare.

NATO trebuie să continue să sprijine Ucraina

Cu puțin timp în urmă, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO,  a declarat că Occidentul trebuie să continue să sprijine Ucraina, în condițiile în care Rusia nu pare să intenționeze să cedeze.

Într-un interviu pentru BBC, acesta a spus că sprijinul militar va asigura supravieţuirea Ucrainei ca ţară suverană şi va forţa Rusia să negocieze o încheiere a războiului.

”Forţele ucrainene au avansat de câteva luni, dar ştim de asemenea că Rusia a mobilizat mult mai multe forţe, dintre care numeroase se antrenează acum.

Toate acestea indică faptul că ruşii sunt pregătiţi să continue războiul şi pot încerca să lanseze o nouă ofensivă”, a spus secretarul general al NATO.

Stoltenberg a adăugat că NATO trebuie să se asigure că Ucraina este într-o poziţie solidă în cazul unor negocieri cu Rusia.

”Trebuie să furnizăm sprijin Ucrainei acum, inclusiv sprijin militar, pentru că aceasta este singura modalitate de a convinge Rusia că trebuie să se aşeze la masă şi să negocieze cu bună credinţă şi cu respectarea Ucrainei ca ţară independentă din Europa.

Ceea ce ştim este că ceea ce Ucraina poate realiza în jurul acelei mese depinde total de puterea de pe câmpul de luptă”, a declarat el.