„Serbia este cea care, influențată de Rusia, a pus armata în stare de alertă și a ordonat ridicarea de noi baricade, cu scopul de a justifica protejarea grupărilor criminale care terorizează… etnici sârbi din Kosovo”, a spus Svecla.

După câteva ore după ce Serbia a anunţat că şi-a plasat armata în stare de alertă maximă de luptă, ca urmare a unor săptămâni de escaladare a tensiunilor dintre Belgrad şi Pristina, sârbii care protestează în oraşul Mitrovica din nordul Kosovo, divizat etnic, au ridicat marţi noi baricade.

Potrivit Ministerului sârb al Apărării, având în vedere ultimele evenimente din regiune şi convingerea Belgradului că autorităţile din Kosovo se pregătesc să-i atace pe sârbi şi să înlăture cu forţa baricadele, preşedintele Aleksandar Vucic a ordonat ca armata şi poliţia din Serbia să fie puse în alertă maximă.

Uniunea Europeană a solicitat liderilor din Balcani să contribuie personal la o soluție politică

Președintele Serbiei Aleksandar Vucic a declarat că va „lua toate măsurile pentru a proteja poporul și a păstra Serbia”. Tensiunile între cele două părți s-au intensificat, iar acum sunt mai puternice ca niciodată și vin după afirmațiilor presei potrivit cărora Priștina pregătește „un atac” asupra zonelor de etnie sârbă din nordul Kosovo.

Executivul de la Priștina nu a venit cu nicio declarație în privința acuzațiilor prezentate. Uniunea Europeană a încercat să medieze situația între cele două Guverne. Cele 27 de state membre ale Blocului comunitar au solicitat „reținere maximă și acțiune imediată”, iar liderii Serbiei și Kosovo „să contribuie personal la o soluție politică”.

NATO a cerut părților beligerante să evite provocările

Serbia nu recunoaște Kosovo drept stat independent și autonom. Kosovo, care are o majoritate etnică albaneză covârșitoare, s-a separat de Serbia după războiul din perioada 1998-1999.

Alianța Nord-Atlantică, care are mai multe trupe militare de menținere a păcii în Kosovo, a cerut părților beligerante să evite provocările. De asemenea, Uniunea Europeană a avertizat că nu va tolera atacurile asupra poliției UE sau actele criminale.

Serbia și Kosovo, în pragul unui conflict armat

Arestarea recentă a unui fost polițist sârb a dus la o escaladare a tensiunilor la granița dintre Kosovo și Serbia, determinându-l pe premierul sârb să declare că situația este „în pragul unui conflict armat”

„Trebuie să facem tot ce putem, cu toții împreună, pentru a încerca să păstrăm pacea. Suntem cu adevărat în pragul unui conflict armat din cauza măsurilor unilaterale ale Priștinei.”, a declarat Ana Brnabic la o conferință cu ONG-urile sârbe. Belgradul îi încurajează pe sârbii din Kosovo să sfideze autoritățile locale, în condițiile în care Priștina dorește să își stabilească suveranitatea asupra întregului teritoriu.

Câteva sute de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo au ridicat baricade în 10 decembrie pentru a protesta împotriva arestării unui fost polițist sârb, paralizând traficul la două posturi de frontieră cu Serbia. La câteva ore după instalarea baricadelor, poliția kosovară a anunțat că a fost atacată cu trei arme de foc. Poliția Uniunii Europene, desfășurată în regiune în cadrul misiunii EULEX, a fost, de asemenea, ținta unei grenade paralizante, care nu a provocat răniți.