Planificatul summit UE-Ucraina va avea loc la Kiev. Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acest detaliu fusese deja anunţat de un purtător de cuvânt al lui Charles Michel în luna decembrie.

Deoarece summitul urmează să aibă loc la Kiev, acest lucru pune capăt şi speculaţiilor cu privire la o posibilă vizită în străinătate a preşedintelui Ucrainei după călătoria surpriză întreprinsă de Volodimir Zelenski la Washington în decembrie.

Discuțiile avute de Zelenski cu von der Leyen

Potrivit Biroului prezidenţial de la Kiev, în conversaţia cu von der Leyen, Zelenski a abordat situaţia de pe front, progresul Ucrainei pe calea spre aderarea la UE şi sprijinul financiar european pentru Kiev.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că în luna ianuarie, Ucraina urmează să primească prima tranșă din ajutorul financiar în valoare de 18 miliarde de euro promis de Uniunea Europeană.

Bani vor fi vitali pentru a se putea lupta în continuare cu agresiunea rusească.

Printr-un mesaj postat pe Twitter, liderul de la Kiev i-a mulțumit Ursulei von der Leyen pentru sprijinul acordat în aceste împrejurări și a adăugat că își vor coordona pașii, în vederea desfășurării unui summit Ucraina-UE.

”În prima mea conversaţie în acest nou an cu preşedintele Zelenski i-am transmis sprijinul meu din toată inima şi cele mai bune urări pentru 2023 populaţiei Ucrainei”, a scris președintele Comisiei Europene tot pe Twitter, conform dpa.

UE va începe în curând să transfere Kievului sume importante de bani

Ea a confirmat astfel că Uniunea Europeană va începe în curând să transfere Kievului sume din ajutorul de 18 miliarde de euro.

Pe de altă parte, trebuie amintit că Uniunea Europeană a adoptat pe 16 decembrie 2022, al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut anunțul pe rețelele sociale. Sancțiunile UE vizează companii ruseşti care activează în domeniul apărării, băncile, mass-media şi oficiali ruși.

„Salut acordul privind cel de-al 9-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Se concentrează pe tehnologie, finanțe și mass-media pentru a deraia economia rusă și mașina de război. Sancționează aproape 200 de persoane și entități implicate în atacurile asupra civililor (din Ucraina) și în răpirea copiilor”, a scris, vineri, Ursula von der Leyen pe contul ei de Twitter.