Situație disperată în spitalele din România! COVID face ravagii: Numărul pacienților în stare gravă, foarte mare

Într-o intervenție la Realitatea Plus, medicul Carmen Dorobăț, fost manager la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași a precizat că situația este disperată la nivelul spitalelor care îngrijesc bolnavi de coronavirus. Pe fondul unei creșteri constante a numărului de bolnavi, numărul paturilor cu oxigen este limitat.

„E o situație disperată la nivelul tuturor zonelor care îngrijesc Covid pentru că numărul pacienților în stare gravă e foarte mare. Numărul paturilor disponibile care pot asigura oxigen e limitat. Activitatea de manageriere a paturilor libere e foarte grea, activitatea serviciului de ambulanță e îngreunată. Pentru garda de azi, paturile înseamnă o gură de aer. Au trecut prin mâna noastră, în cele câteva ore de noapte, 30 de pacienți, 20 i-am internat în diverse zone, pentru alte două persoane așteptăm să se facă externări pentru a le trata în paturile libere. La serviciul de la UPU de la Spitalul „Sfântul Spiridon” s-au primit permanent noaptea trecută pacienți.”, spune medicul.

Măsurile la Sf. Parascheva sunt respectate

Medicul a fost întrebat dacă printre pacienții pozitivi veniți seara trecută există persoane care au participat la pelerinajul la Sf. Parascheva. Aceasta a precizat că nu, subliniind că de la momentul infectării până la apariția simptomelor este o perioadă de timp.

„Nu am avut niciun pacient care să vină de la moaște. E puțin probabil că un astfel de pacient să vină la spital, de la momentul infectării până la apariția simptomelor este o perioada de timp.”, spune medicul Carmen Dorobăț.

Aceasta a mai precizat că măsurile sunt respectate la pelerinajul de la Iași.

„În zona de pelerinaj am văzut ordine, pe măsură ce se intră, stăteau la o distanță corespunzătoare și cu masca”, a mai spus Carmen Dorobăț.

Octavian Jurma anunță un record absolut de infectări

Acesta susține că apropierea de vârful valului 4 este aproape, deci se va intra pe un platou. Medicul susține că este posibil ca această săptămână să fie ultima cu cifre record de bolnavi.

Despre situația de la ATI, specialistul spune că se anunță a fi dramatică pentru încă cel puțin două săptămâni, cu numeroși pacienți grav bolnavi și multe decese COVID-19.

Octavian Jurma a precizat că marți se vor înregistra peste 16.000 de cazuri de COVID și că urmează un vârf în această săptămână – în jurul a 17.000 de cazuri.

„Mă aștept ca cel târziu pana la finalul lunii sa ne aflam pe panta descendenta”, a anunțat Octavian Jurma.