Cezar Irimia, președintele Federației, a criticat public, printr-o postare pe Facebook, tergiversările administrației conduse de Nicușor Dan în emiterea autorizației de construire pentru extinderea unei clădiri destinate tratării pacienților oncologici.

Disputa dintre Crin Antonescu și Nicușor Dan a atras intervenția Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer

Proiectul, considerat esențial pentru pacienții care au nevoie de tratamente specializate, a fost blocat timp de mai mulți ani de către Primăria Capitalei, din motive birocratice. Potrivit lui Irimia, această întârziere a pus în pericol viețile multor oameni, iar autoritățile, prin inacțiune, au demonstrat o lipsă de responsabilitate gravă față de nevoile urgente ale bolnavilor de cancer.

Federația atrage atenția că nu este un caz izolat. În numeroase situații similare, autoritățile locale și instituțiile centrale din România continuă să ignore cerințele critice ale pacienților, refuzându-le, de facto, accesul la tratamentele de care depind pentru supraviețuire. Irimia consideră că asemenea proiecte ar trebui să fie susținute și accelerate prin decizii administrative rapide, nu amânate până când presiunea publică sau perioadele electorale forțează soluționarea lor.

„Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Municipiului București Federația Asociației Bolnavilor de Cancer deplânge întârzierea gravă a emiterii autorizației de construire pentru un nou corp de clădire în București, destinat pacienților oncologici.

E regretabil că astfel de proiecte în folosul bolnavilor de cancer ajung să fie aprobate de autorități doar sub presiunea intensă a opiniei publice, în perioadă de campanie electorală. Este profund inuman ca inițiative în sprijinul pacienților oncologici să fie blocate ani de zile de Primăria Capitalei, din pricini birocratice, care pun viețile oamenilor pe plan secund. Nu este, din păcate, singurul caz în care administrații locale sau instituții centrale neglijează nevoile urgente ale pacienților din România, refuzându-le în fapt șansele la viață”, a scris Cezar Irimia pe Facebook.

Postarea poate fi vizualizată aici.

Crin Antonescu, Nicusor Dan 1
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Este în interesul național să se construiască mai multe spitale

În ceea ce privește sistemul de sănătate din România, președintele Federației reamintește că statul suportă o mare parte din costurile tratamentelor oncologice, indiferent dacă ele sunt realizate în spitale publice sau private. Tocmai din acest motiv, el susține că este în interesul național să se construiască mai multe spitale și să se aloce mai multe paturi pentru pacienții oncologici.

Cezar Irimia a încheiat mesajul cu un apel la mobilizare națională. El consideră că situația din Capitală ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru autoritățile locale și centrale. Acestea trebuie să acționeze cu mai multă responsabilitate și promptitudine, pentru a susține bolnavii de cancer prin investiții reale și eficiente în prevenție și tratamente moderne.

„Salutăm în acest context orice inițiativă publică sau privată care dă o șansă în plus bolnavilor de cancer. Notăm că, indiferent dacă pacienții oncologici se tratează la un spital de stat sau la un spital privat, cea mai mare parte a costurilor de tratament este suportată de către stat. Este deci în interesul României să aibă mai multe instituții spitalicești de tratament și mai multe paturi pentru pacienții oncologici.

Ne dorim de asemenea ca România să facă mai mult, la nivel local și central, pentru pacienții români – mai ales pentru cei afectați de maladii grave. Sperăm că această situație din Capitală va fi un semnal de mobilizare la nivel național pentru cauza bolnavilor de cancer, pentru investiții mai rapide în vederea salvării de vieți – atât prin prevenție, cât și prin tratament”, a conchis acesta.

Irimia speră ca întârzierea de la București să fie un punct de cotitură care să ducă la o schimbare sistemică în felul în care este gestionată infrastructura medicală pentru pacienții oncologici.