Mai multe voci din Germania au afirmat după anunțul agenției că americanii complotează împotriva zonei euro.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a apreciat marţi că ameninţările de retrogradare lansate luni de agenţia de evaluare Standard & Poor’s constituie ‘cel mai bun stimulent posibil’ pentru apropiatul summit. Pieţele nu mai au ‘încredere’ în zona euro, a declarat Wolfgang Schäuble la Viena.

Michael Fuchs a declarat pentru Die Welt ca vede "un calcul de ordin politic in spatele acestui anunt" al S&P, care vizeaza deturnarea atentiei de la problema imensa a datoriilor cu care se confrunta Statele Unite.
Pe de altă parte, ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble a apreciat marţi că ameninţările de retrogradare lansate luni de agenţia de evaluare Standard & Poor’s constituie ‘cel mai bun stimulent posibil’ pentru apropiatul summit. Pieţele nu mai au ‘încredere’ în zona euro, a declarat Wolfgang Schäuble la Viena.
Spre deosebire de cancelarul Angela Merkel, care a reacţionat la anunţul Standard & Poor’s spunând că trebuie să continue aplicarea reformelor importante, unii membri ai coaliţiei la putere au criticat agenţia de evaluare.

‘Nu sunt partizan al teoriilor complotului, dar uneori este greu să te debarasezi de impresia că anumite agenţii de evaluare şi anumiţi gestionari de fonduri americani lucrează împotriva zonei euro’, a declarat, pentru Handelsblatt, Rainer Brüderle, fost ministru al economiei şi unul dintre greii FDP.

Din rândurile Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a cancelarului Merkel, Michael Fuchs a declarat pentru cotidianul Die Welt că vede ‘un calcul de ordin politic în spatele acestui anunţ’ al Standard & Poor’s, care vizează devierea atenţiei de la problema datoriilor SUA. ‘Datoria Statelor Unite o depăşeşte pe cea a întregii zone euro’, a spus numărul 2 al grupului parlamentar al CDU.

Ceva mai moderat, Michael Meister, unul dintre specialiştii în probleme economice ai taberei conservatoare, a cerut să se ‘spargă monopolul’ trioului marilor agenţii de evaluare (Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch), într-un interviu pentru Handelsblatt Online.

‘Nici măcar elevii model nu mai sunt la adăpost’, comentează marţi cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Financial Times Deutschland, indignat de scurgerile de informaţii care au precedat anunţul agenţiei, critică dur politica de comunicare a Standard & Poor’s, care provocase deja un scandal anunţând din greşeală la 10 noiembrie o degradare a ratingului Franţei. ‘Ultimul lucru de care au nevoie nişte investitori deja nervoşi (…) este impresia că jucăm cu cărţi trucate pe piaţa datoriei suverane’, scrie un editorialist al ziarului.

Cotidianul Tagesspiegel consideră că, în apropierea unui summit european crucial, agenţia americană, provocând ‘creşterea tensiunii’, ar putea s-o ‘ajute pe Angela Merkel să-şi atingă scopul’, şi anume să impună o disciplină bugetară de fier în zona euro.

Te-ar putea interesa și: