Concret, deputații PSD solicită demisia ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, pentru că „se ocupă de tunuri, vânzări de mască fără bon, numiri controversate în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi”.

Ce se arată în moțiunea simplă

„Sănătatea românilor este sau ar trebuie să fie pe primul loc în lista de priorităţi a oricărui Guvern, al oricărui administrator pus să gestioneze un sistem de care depinde viaţa şi bunăstarea noastră, a tuturor. Din păcate, actualul Guvern a însemnat o listă interminabilă de eşecuri, minciuni şi inactivitate în domenii cheie. ‘Sănătatea nu este prioritate’, ne spune ministrul PNL de la Finanţe.

Tot din păcate, deşi nu ne aşteptam să fie altfel, s-a confirmat că un domeniu atât de tehnic precum sănătatea şi atât de important reprezintă unul din marile eşecuri ale Guvernului PNL cu costuri grave şi de neimaginat, cu repercusiuni asupra tuturor cetăţenilor României.

După ce fostul ministru al Sănătăţii a vrut să ‘privatizeze’ sănătatea, actualul ministru PNL al Sănătăţii se ocupă de ‘tunuri’, ‘vânzări de mască fără bon’, numiri controversate ale unor oameni în Consiliile de Administraţie de la Unifarm sau Antibiotice Iaşi, care să se ocupe doar de alte ‘tunuri’, gen livrarea de etichete pentru medicamente sau măşti la suprapreţ”, se arată în textul moţiunii simple.

„Guvernul PNL şi Ministerul Sănătăţii mint că investiţiile în sănătate au loc şi se desfăşoară. Mint când spun că sunt preocupaţi doar de lupta împotriva infecţiei cu COVID-19. În plină pandemie, preocuparea Ministerului Sănătăţii şi Casei de Asigurări de Sănătate a fost să modifice statutul CNAS pentru a schimba oameni. Nu oamenii PSD. Aţi schimbat într-o noapte 90% din preşedinţii caselor judeţene de asigurări de sănătate.

În plină pandemie, cei mai buni manageri de spitale numiţi de PNL sunt administratori de firme de pompe funebre, chelneri care au ‘şcoala vieţii’, numai buni de a asigura ‘tunurile’ PNL. (…) Aţi vorbit de investiţii în sănătate, dar, de când sunteţi ministru, toate investiţiile în modernizare şi reabilitare, în noi tehnologii medicale, sunt blocate.

Tot blocat este şi programul de dotare cu echipamente de radioterapie în sistemul public pentru pacienţii cu cancer. Şapte buncăre sunt finalizate de spitalele autorităţilor locale şi aşteaptă echipamentele de la Ministerul Sănătăţii care nu mai vin. Oare este şi asta o formă de ‘privatizare’ a sănătăţii românilor?”, mai scrie în moţiunea simplă.

Ce spun semnatarii

„Guvernul LuCoVid” şi Ministerul Sănătăţii blochează testarea prin sondaj demarată de primarul general al Capitalei, „care ar fi arătat care este realitatea despre pandemie” şi „nu ar mai fi permis Guvernului să măsluiască raportările oficiale despre evoluţia pandemiei”.

„Vă rog, domnule ministru, să răspundeţi Parlamentului şi românilor, când vă daţi demisia de onoare? Este timpul să lăsaţi sistemul sanitar pe mâinile unor profesionişti, nu ne putem juca cu viaţa românilor, iar responsabilitatea noastră, a tuturor, stimaţi colegi, este aceea de a lua atitudine, indiferent de culoarea politică şi simpatii, pentru că situaţia în sănătate a ajuns una disperată!

Soluţii! Acesta este cuvântul. Le putem găsi împreună, toate partidele, dar ajunge cu experimentele pe spinarea românilor! E timpul să plecaţi, domnule ministru! Să vă asumaţi eşecul major al dumneavoastră, până nu e prea târziu”, se mai arată în moţiune.

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea