Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu dă deloc vești bune în legătură cu evoluția epidemiei de coronavirus în România

Ne-am relaxat prea repede și avem o transmitere comunitară de COVID-19, spune el. Tătaru a vizitat vineri spitalele din Moldova să vadă care este acolo situația pacienților infectați.

4 săptămâni de creștere a numărului de cazuri

”Suntem în același registru al creșterii numărului de cazuri de la o zi la alta. Suntem într-o zi în care am scăzut sub 600, dacă poate fi o veste bună, dar suntem în 4 săptămâni de creștere.

Suntem, totuși, după măsuri de relaxare și suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată.

Astăzi 592 de cazuri, ieri 614 cazuri. Astăzi doar 13 decese și scăderea celor din terapie intensivă. Recomand în continuare păstrarea acelorași precauții”, a spus Tătaru, conform digi24.tv.

Nerespectarea normelor privind relaxarea

Ministrul Sănătății a atras din nou atenția asupra respectării unor norme minime privind împiedicarea răspândirii noului coronavirus. Tătaru spune că, fără acestea, orizontul revenirii la o viață normală se îndepărtează.

”Nerespectând regulile, avem o transmitere comunitară. Poate că ne-am relaxat un pic cam repede. Am dat acele măsuri de relaxare, dar le-am dat însoțite de niște norme de aplicare în vederea desfășurării acelor măsuri de relaxare.

Respectând aceste norme, agreem o evoluție, o creștere ușoară a numărului de cazuri asumată, dar ajungem într-un timp relativ scurt, într-o lună de zile, la un moment în care putem avea o viață cvasi-normală.

Județe avute în vedere de autorități

În condițiile în care nu respectăm aceste reguli, este un obiectiv care se îndepărtează”, a adăugat el.

”Avem, dincolo de Suceava și București, pe care le știm cu număr mare de pacienți infectați, sunt acele județe care au trecut de 1000 de infectări și care în ultima vreme au o creștere accentuată.

Ne gândim la Brașov, Argeș, Botoșani, Neamț, Galați, Vrancea. Ele sunt județele pe care trebuie să le avem în vedere în acest moment, după cum și Buzău și Brăila, în care a început să crească numărul de cazuri”, a mai spus ministrul.