Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, transmite un mesaj clar pentru toți românii. Chiar dacă pe data de 15 mai starea de urgență va expira pericolul legat de coronavirus nu a trecut.

Avertisment crunt al lui Nelu Tătaru

Nelu Tătaru ne transmite să uităm de relaxare. Panta infectărilor este una ascendentă în continuare. Nu este încă timpul pentru relaxarea restricțiilor. „În acest moment suntem în stare de urgenţă. În funcţie de evoluţie, şi ce se întâmplă după 15 mai, vom putea decide.

Una este să avem o curbă descendentă, cu un număr din ce în ce mai mic de cazuri, încât să ajungem la foarte puţine cazuri noi astfel încât să avem o transmisie comunitară redusă sau chiar zero, şi alta este să avem o transmitere comunitară accentuată”, a spus Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat cum ar putea apărea ridicarea restricțiilor. Nu în toată România va fi la fel. “Ridicarea restricţiilor se va face efectiv de la localitate la localitate; unde sunt focare mari, sau zone caratinate, nici nu ne gândim.

Că unele măsuri, precum purtarea măştilor în spaţiile închise, vor avea caracter de recomandare sau vor fi obligatorii, va ţine de fiecare zonă în parte. Este totuşi mult prea devreme să vorbim, însă suntem la izolare şi restricţii. Încă suntem pe un plan ascendent, încă avem o sărbătoare înainte (1 Mai – n.r.). Nimic nu este stabilit deocamdată”, a explicat Tătaru.

Mai mult, ministrul explică ce ar putea duce la relaxarea restricțiilor. “Doar facem planuri, dar decizia se va lua în funcţie de dinamica evoluţiei. Mai avem trei săptămâni până expiră starea de urgenţă, iar principalii indicatori pentru o evoluţie favorabilă rămân numărul de cazuri de la o zi la alta, o scădere a numărului deceselor, a pacienţilor în terapie intensivă, adresabilitatea la unităţile de primiri urgenţe, patologii respiratorii în scădere.

Încă nu am ajuns acolo, suntem la 11.000 de cazuri, depinde de noi dacă păstrăm la un prag de 12.000 de cazuri sau ne îndreptăm spre 15.000 sau chiar mai mult”, a declarat, Nelu Tătaru, conform adevarul.ro.