Ministrul a venit și cu detalii despre județele care sunt în prezent cele mai afectate de focare de COVID-19.

„Zonele cu cele mai mari probleme sunt Argeș, Prahova, Brașov, Dâmbovița, Ilfov, București, Iași, Galați, Vâlcea, Vaslui – prin căminele de bătrâni sau asistați social. Sunt anumite focare instituționalizate sau care se constituie la întoarcerea din concediu sau la muncă. Transportul de navetiști face ca transmiterea să se facă accentuat”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Nelu Tătaru a criticat iar atitudinea oamenilor politici care neagă existența virusului. De asemenea, ministrul a precizat că Guvernul nu are în vedere noi restricții, dar a punctat încă o dată importanța respectării regulilor.

„Este o atitudine generalizată a unei părți a spectrului politic de a merge pe calul negaționismului. În acest moment, nici măcar asimptomaticul nu mai vrea să plece acasă din spital. Cel puțin o parte dintre noi avem cunoștințe sau rude care au decedat. Nu este de glumă, dar nici nu vreau să bagatelizăm. (…) Nu avem nicio intenție să reintroducem restricții sau să închidem libertatea cuiva sau ramuri ale economiei, dar haideți să respectăm regulile”, a mai spus ministrul Sănătății, la Realitatea Plus.

În privința pandemiei și cât va dura aceasta, Nelu Tătaru a spus că am putea să conviețuim cu virusul și doi ani de zile, dar speră că un vaccin va fi disponibil pe piață „măcar în a doua jumătate a anului viitor”. În ceea ce privește procentul de imunizare al populației, Tătaru a precizat că aceasta este foarte mică, de doar 2%.

„Experiențele fiecărei pandemii au arătat conviețuirea un an jumătate, poate chiar doi. Se lucrează la vaccin. În iunie, am început să facem testul de seroprevalență. Din cele 4.000 de probe, am putut observa o imunizare de doar 2%. Nerespectarea unor reguli ne face să trecem prin boală cu o imunizare foarte mică. Precauțiile rămân de bază (…)Sunt mai multe state care au anunțat studii pentru descoperirea vaccinului. La nivelul UE, avem discuții cu mai multe firme, vor intra în faza trei la finalul anului. Sperăm ca pe piață să-l găsim măcar în a doua jumătate a anului viitor. Nu avem informații exacte că vaccinul rusesc ar fi testat, patentat, pentru a-l folosi”, a atras atenția Tătaru.

Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu.