„Noi nu am trecut nici de valul 1. Suntem la începutul pantei descendente”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o intervenţie la Digi 24.

Acesta a avertizat că în condițiile în care autorităţile nu mai impun carantina instituţionalizată pentru românii care se întorc în ţară, numărul infecțiilor paote oricând să crească și totul depinde de responsabilitatea fiecăruia. Nelu Tătaru a amintit și de focarele, încă active, din centrele de bătrâni sau de recuperare neuropsihică, unde situaţia trebuie gestionată, în continuare, cu mare atenţie.

„Nu putem vorbi terminarea primului val. După ce vom fi siguri că s-au respectat aceste reguli şi vom avea un număr mai mic de cazuri, atât cazuri noi, cât şi cazuri în terapie, putem spune că am gestionat o primă etapă, sau un prim val”.

Din 1 iunie ar putea începe a doua etapă de relaxare

Ministrul Sănătății a mai precizat că s-a atins vârful acestui val și suntem într-o scădere a numărului de cazuri.

„Când am început să gestionăm acest prim val previzionam 10-12.000 de îmbolnăviri, în condiţiile sărbătorilor pascale sau a zilelor libere de 1 mai, momente greu de gestionat. Am trecut de vârful de 15.000. Suntem într-o scădere a numărului de cazuri active, de la o zi la alta”, a adăugat ministrul.

Acesta speră că de la 1 iunie să intrăm în a doua perioadă de relaxare, dar asta doar dacă sunt respectate regulile de distanţare.

„Ne ghidăm după numărul de cazuri noi care apar de la o zi la alta, care trebuie să fie din ce în ce mai mic”.

Sursă foto: INQUAM/George Călin