România riscă să piardă 10 miliarde de euro din PNRR din cauza unui dezacord cu Comisia Europeană
România se confruntă cu un dezacord major cu Comisia Europeană în privința renegocierii Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Acest impas ar putea duce la pierderea a cel puțin 10 miliarde de euro, potrivit unei declarații făcute de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, pentru Europa FM.
Ministrul a precizat că nu este sigur dacă situația poate fi catalogată drept un eșec, însă a explicat că este vorba, mai degrabă, de un dezacord cu recomandările Comisiei Europene, ceea ce ar putea atrage pierderi financiare semnificative pentru România. Aceste declarații au venit după discuțiile purtate la Bruxelles de o delegație românească cu oficialii europeni.
„Nu știu dacă e un eșec. Poate mai degrabă un dezacord cu recomandările Comisiei Europene, dezacord care ar însemna minim 10 miliarde euro pierdere pentru țară”, a spus Marcel Boloș pentru postul de radio.
Proiectele care nu mai pot fi gata până la 31 august 2026
Problema principală este legată de proiecte de investiții deja finanțate, dar implementate doar în proporție de 50%, cu mult sub nivelul cerut, și pentru care nu mai există suficient timp pentru a fi finalizate până la termenul-limită de 31 august 2026.
Printre acestea se numără rețele de apă, canalizare, gaze, dar și drumuri județene și comunale. Dacă proiectele nu sunt duse la bun sfârșit până la termenul menționat, România ar putea fi obligată să returneze fondurile și să plătească penalități de ordinul miliardelor de euro.
Guvernul român ar fi dorit realocarea acestor fonduri către alte proiecte aflate într-un stadiu mai avansat de implementare, însă Comisia Europeană nu a fost de acord cu această solicitare. Negocierile par să fie într-un punct mort, potrivit unor surse, și vor fi reluate de viitorul Executiv de la București.
Dispută internă pe tema unei posibile suspendări a fondurilor europene
Reprezentanții Comisiei Europene au transmis ulterior că nu a fost luată, din punct de vedere tehnic, nicio decizie oficială de suspendare a fondurilor europene pentru România. Biroul condus de Celine Gauer, responsabilă pentru PNRR, a precizat că o astfel de hotărâre nu a fost adoptată.
Pe fondul tensiunilor legate de situația fondurilor europene, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a acuzat guvernele anterioare de incompetență și a susținut (în mod fals), într-o postare pe Facebook, că, din cauza acestora, Consiliul EcoFin va decide în iunie suspendarea fondurilor europene pentru România. El a afirmat că se află la Bruxelles pentru a relua discuțiile și a încerca să prevină aplicarea unei decizii pe care o consideră nedreaptă.
Declarațiile sale au fost criticate dur de contracandidatul său independent la președinție, Nicușor Dan, care l-a acuzat că dezinformează opinia publică. Acesta a indicat că nu există nicio decizie sau procedură oficială de suspendare a fondurilor europene pentru România și a catalogat intervenția lui Simion drept o nouă declarație iresponsabilă.