2,6 miliarde de euro din Politica de Coeziune vor intra în ţară în perioada următoare

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că 2,6 miliarde de euro din Politica de Coeziune vor intra în ţară în perioada următoare.

În aceste zile, Bucureștiul și Bruxellesul poartă discuții tehnice „extrem de importante pe două fronturi”: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Politica de Coeziune. Marcel Boloș s-a întâlnit deja cu Sofia Alves (DG Regio) și echipa ei, care au apreciat ritmul susținut al României din ultimele luni – atât în absorbția fondurilor europene, cât și în aplicarea reformelor asumate.

Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 lucrurile se mișcă deja în direcția bună

Pentru Politica de Coeziune 2021-2027 lucrurile se mișcă deja în direcția bună, a dat asigurări oficialul român. Acesta trimis deja spre analiză o aplicație de plată de 2,1 miliarde de euro. În scurt timp, va transmite o nouă cerere, în valoare de 500 milioane de euro.

Joi, 15 mai 2025, a venit cu o serie de propuneri importante, pe care Comisia Europeană (CE) a fost de acord să le analizeze pentru a adapta mai bine investițiile europene la nevoile reale ale României, ci anume:

  • alocări suplimentare pentru infrastructura de sănătate, în special pentru oncologie, cardiologie intervențională și sistemul național de transfuzii;
  • un proiect-pilot de gestionare a deșeurilor în București (sectoarele 1 și 6), cu potențial de replicare la nivelul întregii capitale;
  • extinderea finanțării pentru rețelele de apă și canalizare din localitățile sub 2.000 de locuitori, în acord cu noile directive europene;
  • proiecte-pilot în domeniul mediului, precum consolidarea falezei de la Eforie sau colectarea automată a deșeurilor la Bistrița;

România își definește acum prioritățile pentru anii decisivi care urmează. Avem fonduri disponibile, susținere europeană și priorități clare. Urmează perioada în care trebuie să demonstrăm că știm să transformăm banii europeni în proiecte duse la capăt, nu doar începute”, a scris oficialul român pe Facebook.

Renegocierea PNRR a ajuns într-o etapă avansată

Cu trei zile în urmă, a avut loc Comitetul Interministerial de Coordonare PNRR. Temele principale au fost: finalizarea renegocierii PNRR, deblocarea integrală a Cererii de Plată 3 și transmiterea Cererii 4. Renegocierea PNRR a ajuns într-o etapă avansată, a anunțat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„După săptămâni de muncă tehnică intensă și numeroase runde de consultări cu Comisia Europeană, intrăm acum în linia finală. În această săptămână, vom merge la Bruxelles pentru discuțiile care ar trebui să închidă procesul.

Ținta noastră este clară: să finalizăm renegocierea până la sfârșitul lunii mai, astfel încât, în iulie, să putem transmite Cererea de Plată nr. 4 în forma sa actualizată, cu reformele și investițiile agreate împreună cu partenerii europeni.

În paralel, lucrăm pentru deblocarea completă a Cererii de Plată nr. 3, pentru care Comisia a aprobat deja o tranșă parțială de 1,3 miliarde de euro. Analizele comune efectuate până acum arată ce ajustări sunt necesare și ce măsuri trebuie luate pentru a îndeplini toate jaloanele în termenele asumate.

Fiecare pas pe care îl facem în această perioadă influențează direct capacitatea noastră de a transforma aceste fonduri în investiții reale, cu impact în viața de zi cu zi a oamenilor.

Ce urmează nu ține doar de proceduri administrative, ci de un efort susținut, coordonat și determinat. Revin cu noutăți după descuțiile cu experții Executivului european”, a anunțat oficialul român.