După discuţiile de vineri nu s-a ajuns la nici un acord privind nivelul deficitului, în condiţiile în care, potrivit oficialilor MFP autorităţile române au propus un deficit bugetar de 1,4% din PIB, iar reprezentanţii Fondului cer un nivel de deficit de 0,9 la sută din PIB, pentru execuţia pe 2015.

Potrivit ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, România nu îşi poate permite azi să coboare sub un deficit de 1,4% din PIB.

"Mandatul meu este de a nu coborî sub 1,4%, care oricum este prea mic şi prea apăsător pentru situaţia României de azi. Orice discuţie sub 1,4% este inacceptabilă. Dacă s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o îngenunchere definitivă a economiei româneşti", sublinia acesta la un post de televiziune.

Potrivit ministrului delegat, diferenţa între solicitarea FMI şi nivelul de 1,4% din PIB ar reprezenta circa 3,5 – 4 miliarde lei, care ar trebui tăiaţi din buget de la investiţii publice.

Pentru 2014, autorităţile române şi Fondul Monetar Internaţional conveniseră un deficit bugetar de 2,2% din PIB atât pe metodologia cash, cât şi pe metodologia ESA (European Standard Audit) a Uniunii Europene.AGERPRES