“Rămâne discuţia existenţei sau inexistenţei contractelor colective la nivel naţional şi la nivel de ramură. Se pare că există o modificare a punctului de vedere guvernamental şi contractele la nivel de ramură să existe în continuare. Noi am arătat de ce ar fi nevoie să existe în continuare şi contractul la nivel naţional, iar discuţia nu s-a încheiat”, a spus preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci.
Astfel, discuţiile de miercuri purtate pe marginea modificărilor Codului Muncii au rămas fără un rezultat concret. “Nu acesta este momentul pentru renunţarea la negocierea colectivă la nivel naţional. Poate în câţiva ani, când piaţa forţei de muncă se va reaşeza”, a spus după întâlnire Marius Petcu, preşedintele CNSLR Frăţia.
Discuţiile dintre premier şi partenerii sociali vor continua, în încercarea de a se găsi noi puncte commune, pe lângă cele 17 stabilite anterior. “Vom continua să ne mai întâlnim şi probabil că zilele următoare ne vom concentra doar pe negocierile colective. Interpretarea Guvernului este că se poate renunţa la negocierile colective la nivel naţional, dar partea sindicală se opune cu vehemenţă”, a mai arătat Petcu.
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale au obţinut de la premier angajamentul că punctele comune găsite la negocieri vor fi susţinute în cadrul Coaliţiei de guvernare. “Avem angajamentul premierului că tot ce înseamnă punct convenit în cele două întâlniri şi în cele viitoare va fi susţinut în Alianţă”, a precizat liderul sindical.
Partenerii sociali se vor întâlni şi vineri cu premierul pentru a discuta pe teme privind relansarea economiei.

Te-ar putea interesa și: