Decizie complet schimbată față de cazul Simona Halep

Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a confirmat sâmbătă că un tribunal independent a decis că jucătoarele de tenis Tara Moore și Barbara Gatica nu au avut nicio vină sau neglijență în legătură cu rezultatele analitice negative și, prin urmare, nu sunt supuse unei perioade de ineligibilitate.

Moore și Gatica au fost suspendate provizoriu în cadrul Programului antidoping în tenis (TADP) la 27 mai 2022 și, respectiv, 17 iunie 2022, după ce au fost depistate pozitiv la boldenonă (și nandrolonă în cazul lui Moore), un steroid anabolizant, la Bogota, Columbia, în aprilie 2022.

Moore a declarat că nu a luat niciodată în mod conștient o substanță interzisă în cariera sa, pe aceeași apărare mergând și Simona Halep. Britanica a susținut încă de la început că nu a luat niciodată „cu bună știință o substanță interzisă” și că intenționează să demonstreze că este o „atletă curată”.

Un tribunal independent a organizat o audiere la distanță la 14 și 15 decembrie 2023, stabilind că acea carne contaminată consumată de fiecare jucător în zilele dinaintea recoltării probelor a fost sursa substanței (substanțelor) interzise găsite în probele jucătorilor și, prin urmare, că ambii jucători nu au avut nicio vină sau neglijență pentru încălcările lor.

Ca urmare, față de Simona Halep, care a primit o suspendare de patru ani, în acest caz nu s-a impus nicio perioadă de ineligibilitate pentru niciunul dintre jucători. De asemenea, suspendările provizorii impuse fiecărui jucător în cadrul TADP au fost imediat ridicate.

Este important de menționat că Gatica rămâne suspendată din tenis din cauza unor infracțiuni separate din cadrul Programului anticorupție în tenis.

Moore a avut o reacție pe contul ei de X

„19 luni. 19 luni de timp pierdut. 19 luni în care reputația mea, rangul meu, mijloacele mele de trai, s-au scurs încet. 19 luni de suferință emoțională. 19 luni, iar eu și echipa mea am primit în sfârșit răspunsul pe care îl știam de la început.

Va fi nevoie de mai mult de 19 luni pentru a reconstrui, repara și recupera, dar ne vom întoarce mai puternici ca niciodată.

Vă mulțumim tuturor pentru mesajele și sprijin și sper să ne vedem pe terenul de tenis în 2024”, a scris jucătoarea britanică.

Același tribunal a decis suspendarea jucătoarei noastre

Pe de altă parte, în cazul Simonei, ITIA a precizat că același tribunal independent, Sport Resolutions, a suspendat-o pe româncă pentru două încălcări separate ale Programului Antidoping din Tenis (TADP).

Prima încălcare a regulamentului în cazul Simona Halep, dublă campioană de Mare Şlem (Roland Garros 2018, Wimbledon 2019), este legată de identificarea substanţei interzise roxadustat la US Open în 2022, în urma unui test antidoping în timpul competiţiei. A doua este legată de neregularităţile din paşaportul său biologic (ABP).

Simona Halep așteaptă acum audierile în cazul apelului său făcut la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS). Acestea vor avea loc în perioada 7-9 februarie. Sportiva noastră a depus apel în data de 24 octombrie, împotriva suspendării sale pe patru ani pentru dopaj.