Deşi rata de incidenţă a cazurilor de COVID-19 a scăzut în Bucureşti, în ultimele zile, se pare că cel mai mare oraş din România ar fi fost la un pas de carantinare. Cel puţin asta spune secretarul de stat, Andreea Moldovan.

Bucureştiul, aproape de carantinare?

Ministerul Sănătăţii a modificat ordinul care cuprinde criteriile pentru instituirea carantinei zonale, documentul fiind deja publicat în Monitorul Oficial.

Pentru municipiile metropolitane cu peste 100.000 de locuitori se au în vedere şapte criterii, între care numărul de teste, rata de pozitivare, incidenţa, gradul de ocupare al paturilor, dar şi trendul în ultimele 14 zile. Carantina zonală încetează în momentul în care rata de infectare scade sub 3 la mie.

În acest context, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andreea Moldovan afirmă că noul ordin privind instituirea carantinei este „mai obiectiv”, întrucât cuprinde criterii cuantificabile. Pe noua grilă, Capitala ar trebui să intre în carantină, însă Andreea Moldovan afirmă că acelaşi punctaj s-ar fi obţinut şi pe vechea grilă.

„Nu este mai dur, este mai obiectiv, în sensul în care are nişte indicatori care pot să fie cuantificaţi, comparativ cu ordinul vechi unde erau nişte indicatori oarecum orientativi.

Carantina nu se decide, mai ales zonală, pe un singur criteriu se referă şi la zonele metropolitane, ceea ce este important că ne permite să vedem ce se întâmplă nunumai într-o localitate mai mică, ci într-o salbă de localităţi unde caracterul între aceste localităţi este important”.

Andreea Moldovan a precizat că ea personal nu l-a informat pe premierul Florin Cîţu în legătură cu modificarea acestor indicatori.

Întrebată despre carantinarea Bucureştiului, în baza noilor criterii, întrucât Capitala întruneşte punctajul, Andreea Moldovan a explicat: „Dacă luăm în calcul vechea grilă şi pe acea grilă Bucureştiul este de carantină.

Decizia de carantină este o decizie complexă, care ţine cont de mult mai mulţi factori. Aceşti indicatori sunt adjuvanţi ca să ne arate din punct de vedere epidemiologic unde este stuaţia actuală, dar decizia este mult mai amplă decât cea bazată strict pe aceşti indicatori”.

Vlad Voiculescu a lămurit situaţia

Bucureștiul nu se carantineaza de Paști, a scris ministerul Sănătății Vlad Voiculescu pe Facebook, ca reacție la apariția noilor criterii pentru carantinarea localităților, publicate în Monitorul Oficial marți seara.

„Bucureștiul NU se carantineaza de Paști

S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților. Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.

Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește de asemenea carantinarea zonală. Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat.

Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a scris Voiculescu.

Premierul Florin Cîțu nu și-a dat acordul pe ordin. „Nimeni nu știa ca urmează sa se publice acest ordin și că se publica în aceasta formă, respectiv nu a existat un acord în acest sens”, au precizat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.