Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în timpul discuţiilor cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, ministrul Alexandru Nazare a reafirmat interesul ministerului în dezvoltarea unui parteneriat benefic reciproc cu antreprenorul american care prin contract gestionează proiectul de construire a tronsonului Suplacu de Barcău – Borş, parte a Autostrăzii Braşov – Borş.

‘Mă aştept ca după succesul negocierilor de anul trecut prin care am reuşit să deblocăm acest proiect, anul acesta să văd constructorul Bechtel lucrând cu motoarele turate la maxim pentru a recupera întârzierile de pe tronsonul 3C Suplacu de Barcău-Borş. Mă aştept ca la sfârşitul acestui an să deschidem circulaţiei, împreună cu Excelenţa Sa, domnul ambasador Gitenstein, primii 18 kilometri finalizaţi din acest tronson’, a declarat Nazare.

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură rutieră din zona Craiova, de interes pentru compania Ford, ministrul Transporturilor l-a informat pe ambasadorul american că în aprilie vor începe lucrările şi la varianta de ocolire Craiova Sud-Est, finanţată din fonduri europene.

‘În plus, deja pentru tronsonul din DN 6 Craiova-Alexandria care porneşte de la fabrică suntem la un stadiu de 36%, iar la sfârşitul acestui an va fi finalizat’, a adăugat Alexandru Nazare.

Bechtel va finaliza doar două din secţiunile Autostrăzii Transilvania, Suplacu de Barcău – Borş, pe o lungime de 60,2 km, şi tronsonul Câmpia Turzii – Cluj Vest, lung de 52,5 km, după ce 302 kilometri au fost excluşi din contractul de execuţie, în urma unei înţelegeri a companiei americane cu Ministerul Transporturilor, de la sfârşitul anului trecut.

Guvernul a aprobat pe 28 septembrie 2011 al doilea acord de modificare a contractului de construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş.

‘Comparativ cu preţurile practicate anterior, economia care se realizează la bugetul de stat este de şase miliarde de euro. Dacă am fi continuat să lucrăm la preţurile din contractul iniţial, costul total al autostrăzii ar fi fost de 10 miliarde de euro. O altă clauză extrem de importantă care a fost modificată este aceea de imposibilitate a statului român, în cazul rezilierii contractului, de a licita unul dintre tronsoanele de pe traseul autostrăzii pe o perioadă de doi ani. Această clauză a fost eliminată”, preciza la acea dată ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Boagiu a mai anunţat că a fost obţinut un preţ de 6,9 milioane de euro pe kilometru, care se încadrează în standardele de cost