Navigaţia pe Canalul Sulina a devenit posibilă şi pe timp de noapte. Potrivit ministrului, proiectul PRIMUS a fost finalizat, iar sistemul de balizaj va permite navelor să navigheze în condiţii de siguranţă 24 de ore din 24.

Navigaţia pe Canalul Sulina a devenit posibilă şi pe timp de noapte

De asemenea, Grindeanu a arătat că „este un pas extrem de important pentru a reuşi să atingem un important obiectiv asumat de România”. Este vorba despre asigurarea tranzitului a cel puţin 4 milioane de tone de cereale lunar dinspre Ucraina spre portul Constanţa.

„De astăzi, navigaţia pe Canalul Sulina este posibilă şi pe timp de noapte! Proiectul PRIMUS a fost finalizat, iar sistemul de balizaj va permite navelor să navigheze în condiţii de siguranţă 24 de ore din 24”, a transmis Sorin Grindeanu.

Potrivit ministrului, implementarea acestui proiect a fost posibilă cu sprijinul partenerilor din SUA şi de la Comisia Europeană.

„Implementarea acestui proiect, care a inclus şi pregătirea unui număr suplimentar de 18 piloţi, a fost posibilă cu sprijinul partenerilor din SUA şi de la Comisia Europeană”, a completat ministrul.

Programul PRIMUS va duce la creşterea capacităţii de tranzit

Programul PRIMUS va asigura navigabilitatea și va duce la creşterea capacităţii de tranzit, potrivit ministrului. Sorin Grindeanu a explicat că în lua octombrie, prin România s-au tranzitat 3 milioane de tone de cereale. Ministrul spune că există spaţiu pentru a atinge ţinta de 4 milioane de tone.

Autoritățile fac eforturi să îmbunătățească traficul pe canal Sulina, a explicat Grindeanu. Scopul este creșterea capacității. Acesta a menționat apoi că investiţiile vor continua şi în Portul Constanţa.

„Odată cu implementarea acestor proiecte, cu creşterea numărului de piloţi, suntem pe drumul cel bun, cu investiţii în Portul Constanţa, în echipamente, care va duce la creşterea capacităţii de tranzit prin România. Noi facem în acest an eforturi să îmbunătăţim traficul pe canal Sulina şi asta este treaba noastră şi facem aceste investiţii, să creştem capacitatea pe canalul Sulina”, a completat ministrul.

România a reuşit în doi ani să asigure tranzitul şi să-l mărească, potrivit ministrului. Astfel, spune Grindeanu, țara noastră a ajutat colegii din Ucraina și s-a opus în faţa agresiunii pornite de Rusia.