Preşedintele francez François Hollande a cerut duminică organizarea unei reuniuni europene de urgenţă a miniştrilor de interne şi ai afacerilor externe pentru luarea de măsuri după naufragiul unei ambarcaţiuni cu imigranţi în Marea Mediterană care s-ar fi soldat cu moartea a circa 700 de persoane, relatează AFP.

Dacă acest bilanţ este confirmat 'este vorba despre cea mai mare catastrofă din ultimii ani din Marea Mediterană', a declarat Hollande pentru canalul de televiziune Canal+.

În faţa unei creşteri a dramelor de la începutul anului, 'noi trebuie să acţionăm', a subliniat el, precizând că a discutat cu şeful guvernului italian Matteo Renzi.

Este nevoie de 'o creştere a numărului de nave', 'de mai multe survoluri' în zonă şi 'de o luptă mai intensă împotriva acestui trafic (cu fiinţe umane). Pentru că cei care îi aduc pe aceşti oameni la bordul ambarcaţiunilor sunt traficanţi, chiar terorişti, pentru că ei ştiu perfect că acest ambarcaţiuni sunt nesigure şi chiar le vor distruge pe mare şi vor pune în pericol sute de persoane, chiar în pericol de moarte', a declarat preşedintele francez.

Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (HCR) a anunţat duminică că naufragiul unui trauler încărcat cu imigranţi în noaptea de sâmbătă spre duminică, în largul coastelor libiene, ar putea să se fi soldat cu 700 de morţi. Nava s-a scufundat la circa 110 km de coastele libiene, având la bord peste 700 de persoane, potrivit relatării celor 28 de supravieţuitori recuperaţi de o navă comercială, a indicat televiziunilor italiene, Carlotta Sami, purtătoare de cuvânt a HCR în Italia.

Circa 21 de cadavre au fost recuperate, conform presei italiene.

Nava a lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică un apel la ajutor primit de gărzile de coastă italiene care au cerut unui cargo portughez să-şi schimbe ruta în direcţia apelului. La sosirea la faţa locului, la circa 220 km sud de insula italiană Lampeduza, echipajul a văzut nava scufundându-se, potrivit HCR. În momentul când cei 700 de imigranţi aflaţi la bord s-au aruncat toţi în acelaşi timp în apă de aceeaşi parte la sosirea cargoului portughez s-a produs tragedia, a mai spus Sami.AGERPRES