Ei au decis să facă front comun contra ambițiilor declarate ale Chinei în Europa și „amenințării tot mai mari” a întăririi militare a Rusiei. Declarația adoptată luni, 14 iunie, de liderii celor 30 de țări membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este o mărturie a îngrijorărilor aliaților: Rusia, China, noile amenințări din spațiu și ciberspațiu, terorismul, creșterea regimurilor autoritare.

Rusia, în centrul îngrijorărilor

Rusia rămâne îngrijorarea numărul unu a Alianței Atlantice, cum afirmă concluzia adoptată la cel de-al 28-lea summit al NATO:

„Întărirea militară tot mai mare a Rusiei, poziția sa mai afirmată, noile sale capacități militare inovatoare și activitățile sale provocatoare, în special în apropierea frontierelor NATO (…) constituie o amenințare tot mai mare pentru securitatea zonei euro-atlantice și contribuie la instabilitate de-a lungul frontierelor NATO și dincolo de ele”.

„Strategia nucleară a Rusiei, ca și programul său complet de modernizare, de diversificare și de expansiune a sistemelor sale de arme nucleare – inclusiv creșterea numărului armelor sale nucleare nestrategice și perfecționarea lor – contribuie tot mai mult la o poziție de intimidare strategică ce devine mai agresivă”, mai subliniază declarația, potrivit lemonde.fr.

Alianții denunță de altfel „intensificarea activităților hibride”, în special „tentativele de ingerință în alegerile și procedurile democratice ale țărilor alianței”, „campanii de dezinformare pe scară mare” și „acte de piraterie cibernetică ce țintesc și perturbă funcționarea infrastructurilor critice ale țărilor NATO”.

„Atâta timp cât Rusia nu demonstrează că respectă dreptul internațional, ca și obligațiile și responsabilitățile internaţionale, nu poate exista o revenire la normal”, au averizat aliații. Dar „rămânem deschiși unui dialog periodic și substanțial”, au dat ei asigurări.

„Vom da un mesaj important Moscovei: rămânem uniți și Rusia nu ne va putea diviza”, a avertizat secretarul general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg. Această declarație vine când președintele Statelor Unite, Joe Biden, urmează să se întâlnească cu președintele rus, Vladimir Putin, miercuri la Geneva (Elveția), ultima etapă a periplului său în Europa.

Ambițiile Chinei în vizor

China a devenit de asemenea o sursă de îngrijorare pentru membrii NATO. „Ambițiile declarate ale Chinei și comportamentul ei hotărât reprezintă provocări sistematice pentru ordinea internaţională bazată pe reguli și în domenii care capătă importanță pentru securitatea Alianței”, se mai afirmă în declarație.

„China își crește rapid arsenalul nuclear, dotându-se cu un număr mai mare de ogive și de vectori profesionali pentru a stabili o triadă nucleară”, subliniază textul. „Ea cooperează și militar cu Rusia, în special participând la exercițiile rusești în zona euroatlantică”.

Aliații vor să mențină un „dialog constructiv” cu Beijingul „când este posibil” și cer Chinei să-și respecte angajamentele internaţionale și să acționeze în mod responsabil în mediile spaţial, cibernetic și maritim, în conformitate cu rolul său de mare putere”.

„China nu este adversarul nostru, dușmanul nostru”, a susținut dl Stoltenberg. „Dar noi trebuie să facem față provocărilor reprezentate de China pentru securitatea noastră”. „Noi constatăm că Rusia și China cooperează din ce în ce mai mult în ultimul timp, atât pe plan politic cât și militar. Aceasta reprezintă o nouă dimensiune și o provocare serioasă pentru NATO”, a explicat el.

Biden a obținut ca „provocarea de securitate reprezentată de China să figureze în declarație”, chiar dacă unii aliați europeni, în special Franța, sunt nemulțumiți.

Să se mențină o prezență occidentală în Afganistan

Luni, NATO a întors efectiv pagina Donald Trump, liniștită de voința afișată de dl Biden de a „revitaliza” alianțele Statelor Unite. Dacă retragerea americană din Afganistan, decisă fără consultarea aliaților săi, a pus la încercare credibilitatea operațiunilor externe ale organizației, aliații nu vor să lase această țară talibanilor.

Va fi acordată o finanțare pentru a se asigura funcționarea aeroportului internațional din Kabul, indispensabilă menținerii unei prezențe ocidentale în Afganistan. Turcia a propus să mențină un contingent pentru a-i asigura securitatea și modalitățile acestei contribuții militare au fost discutate de președintele Recep Tayyip Erdogan cu omologii săi.

„Alianța trebuie să se consulte mai mult și să investească mai bine”, a mai afirmat Stoltenberg. Europenii se declară pregătiţi pentru asta, după ce au obținut recunoașterea contribuției lor la securitatea colectivă. Mai trebuie ca americanii să-i considere „fiabili”.  21 de țări din Uniunea Europeană sunt membre ale NATO, dar numai opt își respectă angajamentul de a consacra 2% din produsul lor intern brut cheltuielilor militare. Franța este printre ele, spre deosebire de Germania, Italia și Spania.

Sursa foto: Dreamstime