NATO: Principiul apărării colective se aplică și în cazul atacurilor în spațiu

Articolul 5 din tratatul fondator al NATO prevede că un atac asupra oricăruia dintre cei 30 de aliați va fi considerat un atac asupra tuturor. Până acum, se aplică doar atacurilor militare tradiționale pe uscat, pe mare sau în aer și, mai recent, în spațiul cibernetic, notează Defense News.

Într-o declarație la nivel înalt, liderii au spus că atacurile aeriene dinspre, către și din spațiu ar putea fi o provocare pentru NATO și care amenință „prosperitatea, securitatea și stabilitatea națională și euro-atlantică, putând fi la fel de dăunătoare pentru societățile moderne ca un atac convențional. ”

„Astfel de atacuri ar putea duce la invocarea articolului 5. O decizie cu privire la momentul în care astfel de atacuri ar duce la invocare acestui articol va putea fi luată de Consiliul Atlanticului de Nord, de la caz la caz”, au spus liderii NATO.

2.000 de sateliți în jurul Pământului

Aproximativ 2.000 de sateliți orbitează în jurul Pământului, mai mult de jumătate operați de țările NATO, asigurând totul, de la telefoane mobile și servicii bancare până la prognoze meteo. Comandanții militari se bazează pe unii dintre ei pentru a naviga, a comunica, a împărtăși informații și a detecta lansările de rachete.

În decembrie 2019, liderii NATO au declarat că spațiul este „al cincilea domeniu” de operațiuni al alianței, după teren, mare, aer și ciberspațiu. Multe țări membre sunt îngrijorate de agresivitatea Chinei și Rusiei.

Dacă în anii 1980, doar o fracțiune din comunicațiile NATO erau prin satelit, acum cel puțin 40% din comunicații sunt prin satelit. La finalul Războiului Rece, NATO avea mai mult de 20 de stații, noile tehnologii din ziua de azi ar putea dubla numărul cu o cincime.

Clauza de apărare colectivă a NATO a fost activată o singură dată, când membrii s-au adunat în spatele Statelor Unite după atacurile din 11 septembrie 2001.

Fostul președinte Donald Trump și-a exprimat profunda îngrijorare în rândul aliaților SUA, în special a celor care se învecinează cu Rusia, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, spunând că s-ar putea să nu se alieze cu aceste țări dacă nu își vor spori bugetele pentru apărare.

De la preluarea funcției, președintele Joe Biden a încercat să liniștească apele tulburi provocate de Trump și s-a folosit de primul său summit NATO pentru a sublinia angajamentul SUA față de aliații europeni și Canada.