Pietrele de încercare pentru mandatul lui Joe Biden. Președintele american a aterizat la Bruxelles duminică seara. După ce i-a făcut o vizită reginei Angliei la Windsor, iată-l pe preşedintele american în inima Europei, pentru a începe o săptămană capitală pentru restul preşedinţiei sale.

După summitul NATO de la Bruxelles, liderul american se va întoarce spre Vladimir Putin (pe 16 iunie la Geneva), înainte de a trebui să gestioneze un impas în Capitoliu.

Pietrele de încercare pentru mandatul lui Joe Biden. Întâlnirea cu Vladimir Putin

Două probleme mari pe agenda lui, care vor pune la încercare influenţa preşedintelui democrat şi capacitatea lui de a-şi realiza programul, care constă în restaurarea leadershipului mondial al Statelor Unite şi punerea în practică a unor transformări economice ambiţioase, analizează canalul american CNN, preluat de LA LIBRE BELGIQUE.

Pentru leadershipul mondial al Statelor Unite, preşedintele a început munca la summitul G7. Joe Biden a dovedit că este mai mult decât anti-Donald Trump, estimeză CNN.

Cu un angajament de a furniza un miliard de doze de vaccin Covid în toată lumea, un acord privind lupta contra evaziunii fiscale a multinaţionalelor şi o poziţie unită privind încălcările drepturilor omului în China, acest summit pare o reuşită pentru al 46-lea preşedinte american.

Rămâne de văzut dacă ambiţiile sale se concretizează. „Adevăratul test al summiturilor G7 vine când liderii se întorc acasă”, aminteşte canalul de televiziune american.

Mai multe asociaţii au clamat deja că angajamentul privind vaccinurile nu este decât o picătură de apă în ocean faţă de ce este necesar. Totuşi, liderii prezenţi la G7 s-au arătat încântaţi – chiar uşuraţi – să lucreze cu noul preşedinte american.

Tensiunea este la cele mai înalte niveluri

Înaintea întâlnirii lor de la Geneva din 16 iunie, Biden şi Putin fac declaraţii care nu duc la scăderea tensiunii dintre cele două naţiuni ale lor. Preşedintele democrat apreciază de altfel că „relaţiile dintre Statele Unite şi Rusia sunt la cel mai scăzut nivel”.

Potrivit lui, acest summit va permite să se verifice dacă este posibilă o relaţie mai stabilă şi mai productivă cu o naţiune pe care serviciile de informaţii americane o acuză că s-a amestecat în ultimele două alegeri americane.

Dar chiar şi Biden nu este convins că acest lucru va funcţiona, potrivit jurnalistului de politică Stephen Collinson.

„Nu e vorba de un concurs pentru a vedea cine este mai bun într-o conferinţă de presă pentru a încerca să-l pună în încurcătură pe celălalt, este vorba de a arăta foarte clar care sunt condiţiile ce trebuie îndeplinite pentru a obţine o relaţie mai bună cu Rusia.

„Nu căutăm conflictul”, a declarat Joe Biden presei la finalul summitului G7 din Anglia. „Să nu aveţi nicio îndoială asupra faptului că voi fi foarte direct în ce priveşte temele noastre de îngrijorare şi voi spune limpede ce cred despre felul în care s-a desfăşurat întâlnirea”, a adăugat el.

Problemele din plan intern

Odată revenit în ţară, Biden va trebui să încheie această săptămână agitată cu o nouă opoziţie de proporţii. Liderul republican, Mitch McConnell, se opune în continuare marelui plan de infrastucturi dorit de preşedinte.

Este posibil ca el să facă să eşueze negocierile de compromis pentru ultima şansă privind acest proiect de lege.

Concesiile pe care Biden va fi oligat să le facă pentru a obţine sprijinul partidului republican ar putea complica aderarea tuturor democraţilor într-un Congres foarte echilibrat, notează miercuri presa americană.

Pentru a avea cele 60 de voturi (din 100) necesare pentru a supune textul votului final, Joe Biden va trebui deci să-şi încheie săptămâna cu un dificil exerciţiu de echilibristică pentru a convinge atât aripa stângă a partidului său, cât şi pe centrişti şi cât mai mulţi republicani.

Sursă foto: Dreamstime.