Marea Britanie îndeamnă țările din G7 să reducă plafonul de preț pentru petrolul rusesc

Trezoreria britanică a transmis, într-o declarație oficială, că „presiunea asupra mașinăriei de război a Rusiei este necesară acum mai mult ca niciodată”.

Totodată, instituția a subliniat că „Putin nu a reușit să se angajeze cu bună credință în propunerile lui Zelenski de a se întâlni direct și în încercările de a intermedia o încetare a războiului său ilegal și brutal”.

Țările membre ale G7 – Regatul Unit, Statele Unite, Germania, Franța, Italia, Canada și Japonia – analizează opțiuni pentru a înăspri actualele restricții privind plafonul de preț impus petrolului rusesc, în încercarea de a reduce capacitatea Moscovei de a-și finanța efortul de război, notează Bloomberg.

Care este plafonul, în prezent

În prezent, plafonul este fixat la 60 de dolari pe baril, iar reglementările în vigoare permit companiilor occidentale să asigure și să transporte petrol din Rusia doar dacă acesta este comercializat sub acest prag.

Ministrul britanic de finanțe, Rachel Reeves, a afirmat că „este ambițios să se acționeze rapid pentru a reduce plafonul de 60 de dolari pentru prețul țițeiului rusesc în acest moment oportun”, subliniind importanța unei reacții ferme și coordonate.

Ea a lansat, totodată, un apel către partenerii din G7 pentru a colabora în vederea obținerii „unei păci juste și durabile”.

În contextul restricțiilor occidentale, inclusiv plafonarea prețurilor și embargourile impuse de Statele Unite și Uniunea Europeană, Rusia a recurs la formarea unei flote fantomă de petroliere. Aceste nave, operate frecvent de proprietari și asigurători necunoscuți, au permis livrarea de petrol către piețe alternative, în special din Asia, facilitând astfel o evitare parțială a sancțiunilor internaționale.

SUA propune taxe vamale de 500% pentru produsele importate din Rusia

Senatul Statelor Unite a propus un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care prevede, printre altele, impunerea unor taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din țările care continuă să cumpere produse provenite din Federația Rusă.

Miercuri, peste 80 de senatori americani și-au exprimat sprijinul pentru un proiect de lege ce prevede impunerea unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, ca reacție la ceea ce consideră a fi refuzul continuu al Moscovei de a înceta războiul declanșat în Ucraina.

Un număr de 81 de congresmeni americani, provenind din ambele partide, susțin intensificarea presiunii asupra președintelui rus Vladimir Putin, în contextul în care apelul telefonic de luni dintre acesta și Donald Trump nu a dus la armistițiul așteptat de Ucraina, partenerii europeni și președintele american, relatează AFP, citată de Agerpres.

Textul beneficiază de un sprijin semnificativ, având 81 de cosemnatari din totalul de 100 de senatori, însă rămâne nesigur dacă liderul republican al Senatului va decide să supună proiectul de lege la vot, John Thune exprimând anterior că preferă să aștepte indicații din partea Casei Albe în această privință.

Senatorul republican Lindsey Graham, un aliat apropiat al lui Donald Trump, și senatorul democrat Richard Blumenthal, inițiatorul proiectului, au precizat într-un comunicat comun că „aceste sancțiuni ar fi impuse dacă Rusia refuză să se angajeze în negocieri de bună-credință pentru o pace durabilă cu Ucraina”.

Alte prevederi ale proiectului

Cei doi senatori au subliniat că „proiectul de lege ar impune, de asemenea, taxe vamale de 500% pentru bunurile importate din țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse din Rusia”.

Marți, șeful diplomației americane, Marco Rubio, a afirmat că se așteaptă ca Rusia să își prezinte „în câteva zile” termenii pentru un armistițiu în Ucraina, în timp ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat Moscova că încearcă să „câștige timp”.

„Putin pare mai interesat să vorbească decât să acționeze”, a remarcat Zelenski.

Totodată, Uniunea Europeană a adoptat oficial, în aceeași zi, cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni și se așteaptă „o reacție puternică” din partea Washingtonului dacă Moscova își menține poziția.

Senatorul Lindsey Graham a afirmat miercuri în plen că „Rusia este agresorul. Rusia este cea care trebuie să pună capăt acestei vărsări de sânge”. El a apreciat „eforturile sincere ale președintelui Trump de a reuni părțile și de a găsi o soluție cu care să putem trăi cu toții”, dar a criticat diferența de atitudine între Rusia și Ucraina față de aceste eforturi.

Graham a susținut că „Zelenski este dispus să facă concesii pentru a pune capăt acestui război”, în timp ce „Putin pare mai interesat să vorbească decât să acționeze”. Senatorul a concluzionat: „Acum este momentul să creștem costul acestui război asupra lui Putin”.