NATO nu planifică desfăşurarea de rachete nucleare cu rază medie în Europa, a asigurat marţi Alianţa nord-atlantică, respingând acuzaţiile Rusiei în acest sens şi apelul Moscovei la un moratoriu asupra acestor arme în Europa.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat reporterilor la Bruxelles că Rusia însăşi a încălcat ani la rând Tratatul privind forţele nucleare cu rază intermediară de acţiune (INF, în prezent denunţat atât de Rusia, cât şi de SUA) prin desfăşurarea în Europa de noi rachete nucleare intermediare cu capacitate nucleară. El a subliniat că NATO nu intenţionează să procedeze în mod similar.

„Propunerea Rusiei privind un moratoriu nu este credibilă deoarece am avut o interdicţie şi (ruşii) au încălcat acea interdicţie”, a adăugat Stoltenberg.

„Aşa încât dacă Rusia nu distruge în mod verificabil toate rachetele sale SSC-8, cele care au încălcat INF, nu este credibilă atunci când propune o interdicţie asupra ceva ce începuse deja să desfăşoare”, a spus secretarul general al NATO, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia, amenințări privind amplasarea de rachete

Într-un interviu publicat luni de agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, viceministrul pentru afaceri externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avertizat că desfăşurarea în Europa de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune, interzisă prin INF, va duce la confruntare.

„În prezent nu ne bazăm pe ele (pe rachete cu rază de acţiune scurtă şi medie), în ţara noastră este în vigoare un moratoriu unilateral şi le cerem SUA şi NATO să se alăture acestui moratoriu”, a insistat înalta oficialitate rusă, care a adăugat că SUA şi NATO nu reacţionează la propunerile ruse.

Serghei Riabkov: Nu avem încredere în NATO

Potrivit vice-ministrului rus, declaraţiile NATO potrivit cărora alianţa nu intenţionează să desfăşoare rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune dotate cu încărcătură nucleară nu sunt convingătoare pentru Moscova.

„În primul rând, nu avem încredere în NATO ca alianţă. De multe ori ne-am trezit în situaţia în care astăzi spun un lucru, mâine altul, iar peste un an, un al treilea lucru. Şi o fac ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a susţinut Riabkov. El a explicat că unul dintre motivele pentru care Rusia cere garanţii juridice de securitate la cel mai înalt nivel se datorează faptului că „până acum toate declaraţiile, inclusiv toate angajamentele cu caracter politic, nu sunt respectate”.