Avertisment la nivel înalt. Rusia transmite un avertisment dur către NATO. Țara condusă de Vladimir Putin anunță că ar putea fi nevoită să desfăşoare rachete nucleare cu rază intermediară de acţiune în Europa, ca reacţie la ceea ce consideră a fi planuri similare ale NATO, transmite Reuters.

Anunțul a fost făcut de ministrului adjunct de Externe, Serghei Riabkov și amplifică astfel riscul unei noi acumulări de arme pe continent, tensiunile Est-Vest fiind cele mai grave de când s-a încheiat Războiul Rece în urmă cu trei decenii.

Totodată Riabkov a mai precizat că Rusia nu își dorește, însă va fi forţată să acţioneze dacă Occidentul refuză să i se alăture într-un moratoriu asupra forţelor nucleare cu rază intermediară (INF) din Europa – parte a unui pachet de garanţii de securitate pe care îl cere ca preţ pentru dezamorsarea crizei din Ucraina.

Într-un interviu acordat pentru agenția de presă rusă RIA, el a mai menționat că lipsa de progres către o soluţie politică şi diplomatică ar determina Rusia să răspundă într-un mod militar, cu tehnologie militară.

”Adică va fi o confruntare, aceasta va fi următoarea rundă”, a spus el, referindu-se la potenţiala desfăşurare a rachetelor de către Rusia.

Amintim faptul că anunțul venit din partea Rusiei este amenințător în contextul în care armele nucleare cu rază intermediară, adică cele cu o rază de acţiune de 500 până la 5.500 km, au fost interzise în Europa în temeiul unui tratat din 1987 între liderul sovietic de atunci Mihail Gorbaciov şi preşedintele SUA Ronald Reagan, în ceea ce a fost salutat la acea vreme drept o relaxare majoră a tensiunilor din Războiul Rece.

Astfel, până în anul 1991, cele două părţi au distrus aproape 2.700 dintre ele. Washingtonul s-a retras din pact în 2019, după ce s-a plâns ani de zile de presupusele încălcări legate de dezvoltarea de către Rusia a unei rachete de croazieră lansată la sol, pe care Moscova o numeşte 9M729 şi la care NATO se referă ca ”Şurubelniţă”.

De menționt este faptul că în cazul în care ideea presupusă de NATO conform căreia Rusia a desfăşurat deja acest sistem în partea europeană a ţării, la vest de Munţii Urali, este o realitate, atunci ameninţarea lui Riabkov este una goală, potrivit lui Gerhard Mangott, expert în politica externă rusă şi controlul armelor la Universitatea din Innsbruck, din Austria.

Pe de altă parte, în cazul în care negările Rusiei sunt adevărate, a spus el, atunci avertismentul Moscovei este ”semnalul final pentru NATO că ar trebui să iniţieze discuţii cu Rusia despre un acord de îngheţare”.

Rusia așteaptă mișcarea NATO

”Dacă NATO menţine poziţia de a nu negocia un acord, atunci cu siguranţă vom vedea Rusia desfăşurând racheta Screwdriver la graniţa sa de vest”, a spus oficialul.

Trebuie menționat faptul că în ultimele zile, Riabkov a apărut drept unul dintre mesagerii cheie ai Moscovei, în timp ce preşedintele Vladimir Putin presează pentru garanţii de securitate occidentale. Mai exact, liderul rus se confruntă cu avertismentele Statelor Unite şi ale aliaţilor acestora de a se retrage dintr-o posibilă invazie a Ucrainei – ceva ce ministrul a negat din nou că este intenţia Rusiei.

Totodată, el a făcut și o comparaţie între tensiunile actuale şi criza rachetelor din Cuba din 1962, care a adus Statele Unite şi Uniunea Sovietică în pragul războiului nuclear.

De cealaltă parte, NATO spune că nu vor exista noi rachete americane în Europa şi este gata să descurajeze noi rachete ruseşti cu un răspuns ”măsurat”, care ar implica doar arme convenţionale.

Riabkov în schimb a spus că lucrurile nu vor continua, iar securitatea nu va fi afectată. ”Nu îşi permit să facă nimic care ne-ar putea creşte cumva securitatea – ei cred că pot acţiona după cum au nevoie, în avantajul lor, şi pur şi simplu trebuie să înghiţim toate acestea şi să ne ocupăm. Acest lucru nu va continua”, a adăugat el.