În cadrul unui interviu oferit la B1 Tv, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană anunță că în contextul amenințărilor venite din Rusia în ultima vreme, Alianța și-a luat măsuri importante de creștere a gradului de apărare în special în flancul Estic.

Totodată, el a subliniat faptul că Franța, dar și aliații americani sunt pregătiți și ei să se alăture în cazul unei situații grave.

„Lucrurile sunt, cred eu, destul de explicite. Și vorbesc de ce face NATO. Alianța și-a luat măsuri prudente de creștere a gradului de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Am înțeles că a fost în vizită la București doamna ministru al Apărării din Franța, având un anunț important. Aliații americani au anunțat, și pentru România, contribuție de 8.500 de militari pentru forța de reacție rapidă a NATO”, a declarat Mircea Geoană, la B1TV.

Un alt aspect, prezentat în premieră de mircea Geoană l-a reprezentat faptul că NATO a luat sub comanda sa nave de război ale SUA care vor asigura granițele alianței din Flancul Estic, inclusiv în zona României.

El a mai menționat că franța și SUA rămân în continuare partener strategici pentru România, adăugând că și alte națiuni aliate se vor alătura.

Anunțul venit în premieră de la NATO

„În premieră pentru NATO, nave americane din Mediterană sunt puse sub comandă NATO. Avem măsuri de creștere a posturii militare pe Flancul Estic, inclusiv în zona României. Avem, până acum, pentru România un anunț din partea SUA și Franța, doi parteneri strategici și naturali ai României, dar sunt convins că vom avea și alte națiuni aliate care vor fi prezente în structurile pe care le vom decide împreună în România, în zona Mării Negre și, în general, pe Flancul Estic”, a declarat Geoană.

În contextul în care Rusia a adunat peste 120.000 de militari la granițele cu Ucraina, iar amenințările continuă de săptămâni întregi, Geoană adaugă că NATO  își va lua măsuri de vigilență și prudență suplimentară.

Pe de altă parte, el a adăugat că Alianța nu vrea să provoace niciun conflict ci doar să fie pregătită în cazul unor acțiuni provocatoare venite din Rusia.

„Fără să fim provocatori, fără să escaladăm, ne luăm, împreună cu liderii militari ai alianței, măsuri de vigilență și prudență suplimentară și acest lucru e firesc, că să ai 120.000 de militari ruși în jurul Ucrainei, în Belarus, în Crimeea, în sudul Ucrainei reprezintă, evident, o mare presiune pentru Ucraina și e un element de prudență, vigilență pe care-l vom lua în atenție.

Trebuie să fie îngrijorați românii?

Acțiunile provocatoare ale Rusiei fac ca NATO să-și ia măsuri suplimentare de apărare și descurajare, deci vom fi extrem de clari dacă lucrurile merg într-o direcție greșită în Ucraina, vom lua măsuri de asistență pentru Uraina, fapt ce e firesc, politic, și susținere”, a continuă Geoană.

În ceea ce privește situația din România, secretarul NATO precizează că românii nu trebuie să fie îngrijorați ci din contră să fie încrezători în apartenența la NATO e un lucru extraordinar de benefic pentru siguranța noastră.

„Românii trebuie să fie liniștiți și încrezători că apartenența la NATO e un lucru extraordinar de pozitiv și o spun acum ca român, nu ca lider al alianței.

Nu am avut niciodată în istoria agitată a națiunii române atât de multe garanții reale de securitate cum avem azi. NATO e aici și românii pot să aibă încredere în alianța din care facem parte cu toții”, a mai declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, pentru B1 TV.