Alianţa Nord-Atlantică va crea un nou centru spaţial în Germania pentru a contracara ameninţările din partea Chinei şi Rusiei, a anunţat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit DPA, citată de Agerpres.

Centrul spaţial va fi instalat la Ramstein, o bază aeriană a NATO şi SUA în sud-vestul Germaniei, în apropiere de graniţa cu Franţa, a spus el.

„Unele state, între care Rusia şi China, dezvoltă sisteme care pot ‘orbi’, dezactiva sau doborî sateliţi”, a precizat Stoltenberg.

„Spaţiul este esenţial pentru capacitatea noastră de a naviga, de a comunica şi de a detecta lansările de rachete. Iar comunicaţiile prin satelit rapide, eficiente şi sigure sunt vitale pentru trupele NATO”, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

În acest scop, miniştrii apărării din NATO vor decide în cadrul unei întâlniri care va avea loc joi să creeze noul centru, a mai precizat el, adăugând că acesta va fi folosit pentru a împărtăşi informaţii despre potenţiale ameninţări asupra sateliţilor şi pentru a coordona activităţi.

„Scopul nostru nu este să militarizăm spaţiul, ci să sporim conştientizarea din partea NATO a provocărilor din spaţiu şi capacitatea noastră de a le face faţă”, a declarat Stoltenberg.

Miniştrii apărării ar urma de asemenea să discute despre misiunile de instruire din Afganistan şi despre pandemia de COVID-19.

NATO ia în calcul un summit in martie

Pe de altă parte, Alianţa Nord-Atlantică ia în considerare organizarea unui summit în martie la Bruxelles pentru a-l întâmpina pe noul preşedinte al SUA dacă alegerile americane vor fi câştigate de candidatul democrat Joe Biden, afirmă diplomaţi şi oficiali, în timp ce o reuniune desfăşurată în cazul realegerii liderului republican de la Casa Albă, Donald Trump, ar avea loc abia la începutul verii, relatează Reuters.

NATO a convenit anul trecut să organizeze un summit în 2021, însă o reuniune în primăvară ar fi o şansă mai rapidă de a repara legăturile transatlantice dacă Biden ar fi votat preşedinte al SUA la alegerile de la 3 noiembrie, după patru ani dificili în mandatul lui Trump, comentează agenţia de presă britanică.

Liderul de la Casa Albă a spus că Alianţa Nord-Atlantică este „depăşită” şi că unii aliaţi nu-şi respectă obligaţiile, dar a şi lansat o ameninţare voalată în iulie 2018 de a retrage SUA din NATO.