NASA a anunțat public că un asteroid cu „potențial periculos” va trece pe lângă Terra săptămână aceasta. Conform NASA, piatra spațială gigantică, „potențial periculoasă”, are o dimensiune impresionantă, întrecând Turnul Eiffel din Paris, Franța. Aceasta se va apropia la o distanță de „o aruncătură de băț” de Pământ, scrie space.com.

Asteroidul va pătrunde pe orbita planetei noastre

Asteroidul, numit 4660 Nereus, are formă de ou și o lungime de 330 de metri. Corpul ceresc va pătrunde pe orbita Pământului călătorind cu 23.700 km/h sâmbătă, 11 decembrie. Conform NASA, orice obiect ceresc mai mare de 150 de metri, care se apropie mai mult de 7,5 milioane de kilometri de planeta noastră, este considerat un pericol. Drept urmare, asteroidul va fi ținut sub observație. Din fericire, se anticipează că obiectul ceresc o să treacă pe lângă Terra la o distanță sigură.

Asteroidul, la o aruncătură de băț de Terra

Nereus se va afla la aproximativ 3,86 milioane km, reprezentând de 10 ori distanța dintre Pământ și Lună. Deși pare un decalaj enorm, după standardele cosmice, reprezintă o aruncătură de băț.

Trebuie menționat că acest asteroid a mai trecut pe lângă planeta noastră și în urmă cu 20 de ani, însă atunci distanța era mai mare între cele două corpuri cerești. Meteoritul a fost descoperit în 1982, orbitând de 1,8 ani în jurul Soarelui, se apropie de Pământ la fiecare 10 ani. I s-a ales numele de Nereus după zeul grec al mărilor, care a fost fiul lui Gaia, personificarea Pământului.

O nouă întâlnire cu Nereus în 2031

NASA a calculat deja că asteroidul va avea următoarele treceri pe lângă Terra în martie 2031 și în noiembrie 2050. O trecere foarte apropiată este anticipată pe 14 februarie 2060, când Nereus se va afla la doar 1,2 milioane de kilometri de planeta noastră, reprezentând de trei ori distanța dintre Pământ și Lună.

Această mică distanță atrage atenția pentru minereurile din compozația sa. Asterank, o bază de date care monitorizează peste 600.000 de asteroizi, estimează că Nereus conține depozite de nichel, fier și cobalt care valorează peste 4 miliarde de dolari. NASA și agenția spațială japoneză JAXA s-au gândit la posibilitatea de a trimite o sondă Hayabusa să colecteteze mostre de sol întrucât Nereus vizitează frecvent sistemul nostru solar. Însă, momentan, misiunea de colectare a fost trimisă pe alt asteroid (25143 Itokawa).