În noaptea de 11 spre 12 octombrie, un asteroid gigant va trece pe lângă Terra. Coprul ceresc este de dimensiunea unei clădiri cu 8 etaje. Planetoidul va trece la jumătate din distanța pe care o are Pământul față de Lună.

Asteroidul, numit 2023 TM3, are un diametru de 11 până la 25 de metri, a anunțat Centrul NASA pentru Cercetarea Obiectelor din Apropierea Pământului. Pentru comparație, această valoare este comparabilă cu înălțimea unei clădiri cu 8 etaje.

2023 TM3 este de așteptat să treacă pe lângă Pământ la o distanță de 0,00111 unități astronomice. Adică  aproximativ 148.000 de kilometri. Este demn de remarcat faptul că Luna se rotește la o distanță de aproximativ 356 mii km.

Asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul în 2182

NASA a calculat data exactă a unei posibile coliziuni a asteroidului Bennu cu Pământul. Impactul cu asteroidul care are un diametru de aproape 500 de metri ar putea avea loc pe 24 septembrie 2182.

Cu toate acestea, șansele coliziunii sunt mici, existând un risc de 1 la 2.700. NASA anunță și că, dacă ar avea loc, impactul ar avea forța a 24 de bombe nucleare, potrivit Business Insider.

În urma calculelor traiectoriei, Bennu ar urma să lovească Pământul cu o viteză uriașă, de 11 kilometri pe secundă. Acestă viteză are potențialul de a elibera 1.400 de megatone de energie, adică energia a minim 24 de bombe nucleare. Totuși, studiul din 2021 arată și că omenirea este în siguranță pentru moment, deoarece șansele unui impact sunt de aproximativ 1 la 2.700.

Deși șansele unui impact sunt foarte mici, NASA derulează în prezent o misiune care va dura 7 ani, care are scopul de a studia asteroidul. Duminică, această misiune, OSIRIX-REX, a adus și un eșantion din asteroid.

Eșantionul de pe Bennu conține 250 de grame de pietricele și praf.

Asteroidul a fost descoperit în 1999 iar oamenii de știință consideră că este cu atât mai special cu cât ar putea conține materiale reziduale care datează de la formarea sistemului nostru solar.

În luna septembrie 2135, asteroidul Bennu va fi extrem de aproape de Pământ. Această apropiere va crea ceea ce oamenii de știință numesc „o gaură de cheie gravitațională”, aceasta este o zonă care are potențialul de a afecta traiectoria asteroidului.