NASA anunță că asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul pe 24 septembrie 2182

NASA a calculat data exactă a unei posibile coliziuni a asteroidului Bennu cu Pământul. Impactul cu asteroidul care are un diametru de aproape 500 de metri ar putea avea loc pe 24 septembrie 2182.

Cu toate acestea, șansele coliziunii sunt mici, existând un risc de 1 la 2.700. NASA anunță și că, dacă ar avea loc, impactul ar avea forța a 24 de bombe nucleare, potrivit Business Insider.

În urma calculelor traiectoriei, Bennu ar urma să lovească Pământul cu o viteză uriașă, de 11 kilometri pe secundă. Acestă viteză are potențialul de a elibera 1.400 de megatone de energie, adică energia a minim 24 de bombe nucleare. Totuși, studiul din 2021 arată și că omenirea este în siguranță pentru moment, deoarece șansele unui impact sunt de aproximativ 1 la 2.700.

Deși șansele unui impact sunt foarte mici, NASA derulează în prezent o misiune care va dura 7 ani, care are scopul de a studia asteroidul. Duminică, această misiune, OSIRIX-REX, a adus și un eșantion din asteroid.

Eșantionul este cea mai mare mostră colectată până în acest moment dintr-un asteroid

Eșantionul de pe Bennu conține 250 de grame de pietricele și praf.

Asteroidul a fost descoperit în 1999 iar oamenii de știință consideră că este cu atât mai special cu cât ar putea conține materiale reziduale care datează de la formarea sistemului nostru solar.

În luna septembrie 2135, asteroidul Bennu va fi extrem de aproape de Pământ. Această apropiere va crea ceea ce oamenii de știință numesc „o gaură de cheie gravitațională”, aceasta este o zonă care are potențialul de a afecta traiectoria asteroidului.

Noua traiectorie s-ar datora influenței gravitaționale a Terrei. Acest fenomen face ca asteroidul să aibă mai multe șanse de impact cu Pământul, în viitor.

Înainte de misiunea Osiris-Rex, se credea că există 26 de potențiale „găuri de cheie” pe traiectoria lui Bennu în 2135, având dimensiuni de un kilometru sau mai mult. Cu ajutorul analizelor efectuate de sonda Osiris-Rex, cercetătorii au reușit să elimine 24 dintre aceste posibilități. Acum rămân doar două opțiuni.

O coliziune ar putea fi catastrofală

În eventualitatea unei coliziuni în 2182, NASA anunță că aceasta ar fi catastrofală.

„De obicei, dimensiunea unui crater ar fi de 10 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului’”, a explicat Lindley Johnson, reprezentant al Planetary Defense Coordination Office din cadrul NASA.

Bennu ar provoca un crater cu un diametru cuprins între 5 şi 10 kilometri.

„Dar zona de distrugere ar fi mult mai mare decât aceasta, de până la 100 de ori mai mare decât dimensiunile craterului”, a adăugat el.

Johnson susține că cercetătorii cunosc circa 79% dintre asteroizii de mărimea lui Bennu aflaţi în apropierea Terrei.

„Riscul pe care îl reprezintă Bennu este de fapt mai mic decât riscul pe care îl presupun obiecte de mărimi asemănătoare pe care nu le-am descoperit încă”, a spus la rândul lui Davide Farnocchia, cercetător în cadrul NASA Near Earth Object Studies.