Și mai sunt câteva locuri care au reușit să-și păstreze de mai mult timp o aură de ușoară extravaganță, prin concepte distincte, cu o filozofie aparte. Iar demersul lor merită cu atât mai mult lăudat, pentru că orașul nostru trebuie să aibă astfel de oaze în care să te poți bucura din când în când de o atmosferă aparte și de-o bucătărie cum nu prea ai șansa să întâlnești în fiecare zi. Unul dintre aceste locuri este restaurantul Mystic Tree.
Se află într-o casă cu multă poezie pe-o stradă care te duce negreșit cu gândul la Eliade și la Bucureștiul de altădată. Locul are un aer evident boem, însă un pic prea pestriț pentru gustul meu. Prea multe amestecuri inestetice de culori și materiale, o gălăgie de stiluri care riscă să te obosească înainte de a apuca să comanzi. Această bizarerie estetică este însă salvată de atmosfera de acolo, care e tot timpul plăcută datorită muzicii și a oamenilor prietenoși pe care îi vezi mai tot timpul în jurul tău. Locul are până la urmă o energie bună. Apoi este mâncarea, surprinzător de gustoasă și de ingenios pregătită, din nou, în totală discordanță cu decorul. Fără îndoială la Mystic Tree mâncarea este principalul punct forte.
Spațiul este gândit pe doua niveluri. La parter este barul, decorat în niște culori care mie unuia îmi dau dureri de cap, cu picturi suprarealiste, gen fantasy și cu mobilier destul de incomod. La etaj se află restaurantul, într-o mansardă foarte luminoasă și rustică, cu barne de lemn și nuanțe de verde pe pereți, presărată peste tot cu plante. Aici locul este destul de prietenos, mai ales în sezonul cald, când seara geamurile sunt larg deschise și poți să te bucuri de răcoarea și miresmele pomilor bătrâni de pe Popa Soare și Mântuleasa.
Dominanta asta de verde, lemn și ramuri înfrunzite care te înconjoară de peste tot îți dă atunci senzația că te afli în vârful unui copac majestuos. De unde și numele restaurantului, probabil. Nici aici mobilierul nu e prea comod, dar măcar atmosfera este mai caldă și mai pământească, lucru care-ți atenuează durerea de șale căpătată negreșit după vreo trei-patru ore petrecute pe scaunele de acolo, făcute din fier forjat.
Serviciul nu este cel mai fericit, mai ales dacă e aglomerat. Riști să aștepți mult și să dai peste un chelner ușor irascibil. Pesemne oamenii sunt destul de puțini și acest dute-vino pe scări (bucătăria și barul sunt jos) le scade substanțial randamentul și răbdarea când sunt copleșiți de prea multe comenzi. Însă asta, evident, nu-i încălzește cu nimic pe clienți.
Mâncarea însă, ei bine mâncarea este foarte bună și surprinzătoare. După ce-ai să încerci câteva dintre combinațiile acelea de gusturi pe care eu personal le găsesc și acum, după mulți ani, inedite, uiți de toate neajunsurile pe care ți le-ar putea pricinui eventual locul și oamenii.  

Ce-am încercat și ne-a plăcut
La aperitiv vă recomandăm somonul afumat cu sos de smântână și hrean (16 lei), pasta de năut cu jambon și pâine prăjită (13 lei) sau ciupercile gratinate în sos de brânză gorgonzola (16 lei). Sau puteți încerca una dintre supele savuroase de usturoi (7.5 lei) sau de brocoli cu gorgonzola (8 lei). La felul principal încercați puiul cu sos de iaurt aromat cu smochine și șofran (26 de lei), rulada de pui în crustă de cartofi (25 de lei), mușchiul de vită cu sos de hrean și ceapă caramelizată (43 de lei) sau ciolan de porc afumat gratinat cu sos de brânză și chifteluțe de varză (26 de lei). La desert nu ratați tarta cu brânză mascarpone și fructe de pădure sau cea de mere și cremă de zahăr ars (11 lei).

Legendă

Mâncare: 4 puncte din 5
Serviciu: 3 puncte din 5
Atmosferă: 3 puncte din 5

Mystic Tree
Str. Popa Soare 7
0721.077.600
www.mystictree.ro